buitenland

Dit moet u weten over de arrestaties bij FIFA

Door Shari Deira - 27 mei 2015

De politie in Zwitserland heeft woensdag zes functionarissen opgepakt van wereldvoetbalbond FIFA. De functionarissen worden verdacht van corruptie en het is de bedoeling dat zij worden uitgezet naar de Verenigde Staten.

Waar worden de officials precies van verdacht en hoe gaat het nu verder? Dit moet u weten over de arrestatie van FIFA-functionarissen.

1. Arrestatie

De FIFA-functionarissen kwamen bijeen in het elegante vijfsterrenhotel Baur au Lac in Zürich, meldt The New York Times. Ze waren daar voor de jaarlijkse vergadering van de FIFA. Voor de arrestatie haalden politieagenten de sleutels van de kamer van de bestuurders bij de receptie. Daar werden de functionarissen opgepakt.

De arrestatie zou rustig zijn verlopen. Twee mannen zijn naar buiten geleid met handboeien om. Een van de arrestanten mocht zelfs zijn bagage, bedekt met FIFA-logo’s, meenemen.

2. Verdenking

De arrestatie volgt op een uitgebreid onderzoek van de FBI naar de FIFA dat enkele jaren heeft geduurd. De arrestanten worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Het gaat daarbij onder meer om marketingdeals die de afgelopen jaren zijn gesloten en bids voor verschillende WK’s. Het onderzoek richt zich op de afgelopen twintig jaar.

Eerder deed de FIFA zelf al onderzoek naar corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Uit dat onderzoek bleek dat er inderdaad sprake is van illegale betalingen en bedreigingen, maar dat was toevallig niet het geval bij de WK-bids van Rusland en Qatar.

3. Verdachten

Welke FIFA-functionarissen precies zijn gearresteerd is niet bekend, maar het is wel duidelijk dat FIFA-baas Sepp Blatter niet een van de arrestanten is. Het zou gaan om zeker zes leden van de executive committee, het bestuur, van de FIFA. Een van de arrestanten is Eduardo Li uit Costa Rica en vicevoorzitter van het bestuur Jeffrey Webb. Het is de bedoeling dat de verdachten worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Het dagelijks bestuur van de FIFA is machtig en handelt vaak in het geheim, schrijft de krant. Behalve de arrestanten in Zürich, zijn er nog meer verdachten. Het zou onder meer gaan om bestuurslid Eugenio Figueredo uit Uruguay en Jack Warner uit Trinidad en Tobago.

4. Verkiezing

Hoewel Blatter niet is gearresteerd, wordt hij wel onderzocht. Het onderzoek wordt gezien als een bedreiging voor zijn positie. Vrijdag is er een verkiezing over wie de komende vijf jaar voorzitter wordt van de wereldvoetbalbond. Als Blatter wordt herkozen, zou het zijn vijfde termijn worden.

Er waren zes kandidaten voor de functie, maar daar zijn er nu maar twee van over: Blatter en prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië. Vrijdag zou er een eind komen aan de lange verkiezingsstrijd om het voorzitterschap. Volgens de FIFA veranderen de arrestaties niets aan het congres en de verkiezing van de nieuwe voorzitter. De zaken hebben niets met elkaar te maken, zei FIFA-woordvoerder De Gregorio tijdens een persconferentie.

Al-Hussein heeft ook gereageerd op het onderzoek: ‘Dit is een trieste dag voor het voetbal.’ Hij wilde niet speculeren over zijn kansen bij de verkiezing. ‘Dit is een ingewikkeld verhaal waarvan ik alle details nog niet ken. Het zou niet passend zijn om nu meer commentaar te geven.’

Blatter zei eerder overigens dat hij niet bang is voor de FBI en volgend jaar gewoon naar de Verenigde Staten zal afreizen naar de Copa América Centenario. ‘Zelfs als ik niet herkozen word als voorzitter van de FIFA ga ik daar heen. Want dan word ik op persoonlijke titel uitgenodigd.’

5. WK-bids

Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie in Zwitserland laten weten onderzoek te doen naar de toewijzing van de WK’s in 2018 en 2022 in Rusland en Qatar. Het ziet ernaar uit dat de WK’s in deze landen gewoon doorgaan.

De advocaat-generaal in Zwitserland meldde woensdag dat er documenten en digitale informatie zijn weggehaald uit het kantoor van de FIFA in Zürich.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.