buitenland

Dit zijn de zeven FIFA-boeven die in Zürich werden gearresteerd

Door Servaas van der Laan - 27 mei 2015

Zonnekoning Sepp Blatter zat er niet bij, maar ook de andere zeven FIFA-bestuurders die woensdag in Zürich werden gearresteerd, hebben genoeg op hun kerfstok. Elsevier.nl zet de zeven FIFA-boeven op rij.

Het chique Baur au Lac-hotel in Zürich zag in het verleden beroemde gasten passeren. Zo verbleven Ludwig I van Beijeren en de Oostenrijkse keizerin Elisabeth er ooit. Ook koning Faruq van Egypte, koning Karel Gustaaf van Zweden en de Ethiopische keizer Haile Selassie logeerden eens in het hotel.

FIFA-baas Sepp Blatter en zijn discipelen mogen zich graag in bovenstaand rijtje scharen en komen daarom ook graag in het Baur au Lac. Voor minder dan vijf sterren komen deze voetbalbobo’s überhaupt hun bed niet uit.

De Zwitserse agenten die woensdag op last van de Amerikaanse autoriteiten zes FIFA-bestuurders gingen arresteren, wisten dus waar ze de functionarissen konden vinden. De agenten haalden de sleutels van de kamer van de bestuurders bij de receptie en gingen over tot de arrestaties. Het FIFA-feestje in Zürich, dat vrijdag tot de herverkiezing van FIFA-president Blatter moet leiden, werd zo ruw door het arrestatieteam verstoord.

De FBI heeft in totaal veertien verdachten op het oog in het grootschalige onderzoek naar corruptie, afpersing en witwassen in de voetbal- en sportmarketingwereld.

Zeven van hen werden woensdag in Zürich gearresteerd. Opperhoofd Blatter zit daar zeker (nog) niet bij. Het gaat om de volgende personen:

Jeffrey Webb is als vice-president van de FIFA de grootste naam onder de arrestanten. Webb, afkomstig van de Kaaimaneilanden, is sinds 2012 president van de Concacaf, de FIFA-afdeling voor Noord- en Centraal Amerikka en de Cariben. In het FIFA-bestuur volgde hij zijn goede vriend Jack Warner uit Trinidad en Tobago op die van het podium moest verdwijnen vanwege zijn corrupte handelen als bestuurder. Ook Warner staat al geruime tijd op het lijstje van de FBI.

Webb, die al sinds 1995 actief is binnen de FIFA, staat bekend als een vertrouweling van Blatter en tevens als diens gedoodverfde opvolger. Dit laatste is meestal niet zo’n goed teken. Blatter opvolgen lijkt immers alleen te kunnen door extreem loyaal te zijn aan de grote leider of door met nog meer geld te smijten en zo de nodige stemmen bij elkaar te kopen. Precies op deze manier kwam Blatter in 1998 aan de macht. Hij troefde zijn rivaal Lennart Johansson af door enveloppen met vijftigduizend dollar uit te delen aan Afrikaanse voetbalbestuurders in ruil voor hun stem.
https://twitter.com/jeffreywebb/status/603205541117218816

Toch lijkt Webb de laatste jaren een meer kritische koers te varen ten opzichte van Blatter. Zo riep hij onlangs op om het rapport naar de frauduleuze praktijken rond de verkiezingen voor de WK’s van 2018 en 2022 in zijn geheel te openbaren. In het deels geheime rapport staan zeer waarschijnlijk belastende verklaringen die Blatter en collega’s in de problemen zouden kunnen brengen.

Ook presenteert Webb zich als een voorvechter in de strijd tegen racisme als hoofd van de FIFA taskforce tegen discriminatie. Maar vaak worden bij de FIFA dit soort task forces opgericht om de aandacht voor interne malversaties af te leiden. Voor de FBI staat het in ieder geval vast dat Webb, samen met vriend Jack Warner, zich schuldig heeft gemaakt aan afpersing en omkoping. ‘Webb misbruikte zijn vertrouwenspositie door smeergeld te innen van sportmarketingbureaus die zijn steun wilden om contracten te krijgen,’ zei aanklager Kelly Currie woensdag in New York. ‘Deze vorm van fraude en omkoping is al zeker twintig jaar aan de gang in het internationale voetbal,’ zei Currie.

Omstanders zagen hoe de Costa Ricaan Eduardo Li woensdag onder politiebegeleiding het Baur au Lac-hotel in Zürich verliet via een zijdeur. De agenten stonden toe dat Li zijn met FIFA-logo’s beplakte koffer met zich mee mocht nemen.

Zakenman Li, met Chinese roots, is de president van de voetbalbond van Costa Rica en zou vrijdag toetreden tot het uitvoerend comité van de FIFA. Ook is hij bestuurslid bij de Concacaf, het orgaan waar Webb de scepter zwaait. Li wordt door de Amerikaanse autoriteiten onder meer verdacht van grootschalige corruptie.

De Uruguayaanse oud-profvoetballer en voetbalbestuurder Figueredo is met zijn 83 één van de nestors onder de arrestanten in Zürich. Figueredo was tussen 1997 en 2006 president van de Uruguayaanse voetbalbond. Tussen 1993 en 2013 was hij tevens vicevoorzitter van de Conmebol, het overkoepelende bestuursorgaan voor de voetbalbesturen in Zuid-Amerika waar hij tussen 2013 en 2014 ook even voorzitter van was. Figueredo was daarnaast voorzitter van het comité dat het WK in Brazilië organiseerde. De bejaarde voetbalbobo is actief in zes commissies bij de FIFA, waaronder het uitvoerend comité waarin hij één van de vicevoorzitters is. Figueredo wordt vervolgd wegens corruptie tijdens de WK-bids voor 2018 en 2022.

De Braziliaanse oud-voetballer, politicus en sportbestuurder Marin was president van de Braziliaanse voetbalbond tussen 2012 en 2015 en dus ook tijdens het WK dat in 2014 in eigen land werd gehouden. Ook was hij in de jaren tachtig gouverneur van de staat Sao Paolo in Brazilië. Marin is in eigen land één van de meest gehate ‘cartolas’ zoals de voetbalbestuurders weinig liefkozend worden genoemd. Tijdens de openingsceremonie van de Confederations Cup die voorafging aan het WK in Brazilië klikten fotografen gretig hun fotorolletjes vol toen de Braziliaanse president Dilma Rousseff Marin de hand schudde. Rousseff keerde zich immers tegen de militaire dictatuur in Brazilië en belandde daardoor in de cel van de junta. Marin daarentegen was een groot aanhanger van de dictatuur. Vol lof sprak hij in het openbaar over junta-folterbaas Sérgio Fleury die nota bene de vader van Rousseff nog onder handen had genomen. Ook zou Marin betrokken zijn geweest bij de dood van een journalist die kritisch schreef over het regime.

Dat Marin goed is in graaien zagen Braziliaanse voetbalfans in 2012 live op tv toen hij tijdens de prijsuitreiking van een bekertoernooi één van de medailles in eigen zak stak. Later verklaarde hij dat het slechts om een ‘grapje’ ging. De criminele handelingen van Marin vindt de FBI zeker niet grappig gezien de arrestatie van woensdagochtend. Marin wordt vervolgd vanwege zijn rol in een grote smeergeldaffaire rond internationale voetbaltoernooien in Amerika en Latijns-Amerika. Marketingbestuurders van grote sportbedrijven betaalden voetbalbestuurders van FIFA-organen in ruil voor marketing- en reclamerechten voor de betreffende toernooien.

Rocha Lopez is een voetbalbestuurder uit Nicaragua die op dit moment actief is als ‘ontwikkelingswerker’ bij de FIFA. In het verleden was hij president van de Centraal-Amerikaanse voetbalbond UNCAF en van de voetbalbond van Nicaragua. Als ontwikkelingswerker houdt Rocha Lopez toezicht over de ontwikkelingsprojecten van de FIFA in Mexico, Dominicaanse Republiek, Cuba, Puerto Rico en Guatemala. Ook geeft hij cursussen over ‘ontwikkeling’ bij de FIFA. Dat Rocha Lopez nu is gearresteerd op verdenking van corruptie wordt in Nicaragua met weinig verbazing voor kennisgeving aangenomen. De bestuurder werd vorig jaar in eigen land ook al in verband gebracht met een groot matchfixingschandaal.

De Spanjaard Esquivel is sinds 1988 voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond en daarmee één van de langst zittende voetbalbestuurders in de geschiedenis. Ook is hij vicepresident van de Conmebol en lid van de disciplinaire commissie van de FIFA. Ook Esquivel staat op het lijstje van de FBI omdat hij vermoedelijk smeergelden heeft aangenomen.

Voetbalbestuurder Costas Takkas uit de Kaaimaneilanden is attaché bij de president van de Concacaf, een functie die wordt uitgevoerd door zijn landgenoot Jeffrey Webb. In het verleden was hij president van  de voetbalbond van de Kaaimaneilanden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.