buitenland

Doden bij vliegtuigcrash in het zuiden van Spanje

Door Servaas van der Laan - 09 mei 2015

Een militair transportvliegtuig is zaterdagmiddag gecrasht nabij Sevilla in het zuiden van Spanje. In het toestel zaten mogelijk 8 tot 10 personen.

Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy bevestigd, melden Spaanse media.

Testvlucht

De Airbus A400M stortte kort na het opstijgen bij Sevilla neer. In het toestel zaten werknemers van Airbus die vermoedelijk bezig waren met een testvlucht.

De A400M wordt bij Airbus Military in Sevilla gemaakt. De Spaanse overheid heeft 27 toestellen besteld die in 2016 moeten worden geleverd.

Doden en gewonden

Volgens de Spaanse premier Rajoy zaten er 8 tot 10 personen in het toestel. Het is onduidelijk hoe zij er aan toe zijn. Volgens hulpdiensten zouden er zeker drie doden en twee zwaargewonden zijn.

Het vliegtuig zou rond 13.00 uur in een akker zijn gestort en is daar in brand gevlogen. De luchthaven is tijdelijk dicht, ook al stortte het vliegtuig net daarbuiten neer. De brandweer is namelijk uitgerukt en niet meer op het vliegveld aanwezig. Het is nog niet duidelijk wat het ongeluk heeft veroorzaakt.

Propellervliegtuig

Het neergestorte vliegtuig is een Airbus A400M, dat door sommigen het ‘grootste propellervliegtuig ter wereld’ wordt genoemd. Zeven landen – Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, België en Luxemburg – besloten om het toestel te laten bouwen. De productie begon in 2011.

De A400M moet de Hercules C-130 vervangen. De Spaanse overheid heeft 27 toestellen van dit model gekocht. Het eerste zou in 2016 worden geleverd. Het vliegtuig zou worden gebouwd in Sevilla en nog getest worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.