buitenland

Doodstraf voor ‘Boston bomber’ Tsarnajev

Door Servaas van der Laan - 15 mei 2015

Zijn broer Tamerlan kwam kort na de aanslag op de marathon van Boston om het leven. Ook Dzokhar Tsarnajev zal nu met de dood worden gestraft voor de terreurdaden in Boston

Dat heeft de jury vrijdag bepaald in Boston. De jury kwam na 14,5 uur beraadslagen met het oordeel.

Volgens journalisten in de rechtszaal hoorde Tsarnajev zonder emoties te tonen zijn doodvonnis aan.

Ultieme straf

De openbaar aanklager noemde de doodstraf ‘de ultieme straf die past bij de gruwelijke misdaad’.

De ouders van een achtjarig jongetje dat omkwam bij de bomaanslag hadden gehoopt dat Tsarnajev niet ter dood zou worden veroordeeld. Zij hadden liever gezien dat de Tsjetsjeen tot levenslang werd veroordeeld, zodat hij nog elke dag kon nadenken over zijn daad.

Schuldig

Eerder stelde de jury al vast dat Tsarnajev schuldig is aan de bomaanslagen bij de finish van de marathon van Boston waarbij twee jaar geleden drie doden en 263 gewonden vielen. Daarnaast veroordeelde de jury hem voor het doodschieten van politieagent Sean Collier (26) vier dagen na de aanslag.

De advocaten van Tsarnajev erkenden dat hun cliënt betrokken was bij het beramen van de aanslagen, maar probeerden hem af te schilderen als een slachtoffer van zijn broer. De afgelopen maanden werden vele getuigen ingevlogen om dit standpunt te bevestigen.

Vrijdag werd bekend dat slechts drie van de twaalf juryleden zich daarin konden vinden.

Tsjetsjeen

De terrorist Dzokhar Tsjarnajev (21) is een Tsjetsjeense student die ongeveer twaalf jaar geleden uit Rusland naar de Verenigde Staten emigreerde. Het Openbaar Ministerie wees er in haar pleidooi op dat hij jihadistische propaganda, waaronder een kopie van het Al-Qa’ida-tijdschrift Inspire, bezat.

Ook zou hij de bomaanslagen in een notitie een vergelding voor de Amerikaanse militaire acties in moslimlanden hebben genoemd en werden er instructies op zijn computer aangetroffen voor het maken van een bom. Tsjarnajev fabriceerde de explosieven onder meer met behulp van spijkers en een snelkookpan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.