buitenland

Door traditie en geld blijven Slowaken lang bij paps en mams

Door Laura Postma - 07 mei 2015

Jongeren blijven steeds langer thuis wonen, en Bratislava is daarin koploper.

Tot een jaar geleden woonde de 33-jarige Nico bij zijn ouders in een buitenwijk van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Hoewel hij orthopedisch chirurg is en geregeld wordt gevraagd operaties uit te voeren in Zwitserland, moest de Slowaak het lang doen met een startsalaris van zo’n 600 euro per maand.

Hij verdient inmiddels wat meer, maar naar westerse maatstaven is het nog niet veel. Omdat een simpel appartement in Bratislava al gauw 600 euro per maand kost, is het niet gek dat Nico ervoor koos om thuis te blijven wonen.

Koploper

Hij is ook zeker niet de enige: Amerikaanse en Europese onderzoeken laten zien dat het aantal jonge thuisblijvers stijgt. Uit statistieken blijkt bovendien dat Slowakije met 74 procent onbetwist koploper is in jongeren tussen de 18 en 34 jaar die zo lang mogelijk bij hun ouders blijven wonen.

In voormalige Oostbloklanden zoals Slowakije spelen naast financiën ook cultuur en traditie een rol. Het is er helemaal niet raar om lang bij paps en mams te blijven. Het komt zelfs geregeld voor dat een van de kinderen het huis helemaal niet verlaat en met een eventueel eigen gezin de zorg voor zijn ouders op zich neemt.

Contrasten

Maar in de grote steden zoals Bratislava speelt geld toch de grootste rol. Sinds de invoering van de euro in Slowakije in 2009 zijn de prijzen gestaag gestegen, maar de salarissen zijn vrijwel gelijk gebleven.

In Bratislava, het economische hart van Slowakije, zijn de contrasten het grootst. Daar is betaalbare woonruimte voor starters amper te vinden. Wie geluk heeft en ouders in de buurt, blijft daarom liever zo lang mogelijk thuis en stelt het zelfstandige leven nog maar eventjes uit.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.