buitenland

Drie punten uit Camerons nieuwe immigratiewet

Door Shari Deira - 21 mei 2015

Steeds meer immigranten komen naar Groot-Brittannië, met in 2014 een record van 318.000. De Britse premier David Cameron gaf donderdag een toespraak waarin hij zijn nieuwe immigratiewet aankondigde.

De nieuwe wet richt zich vooral op drie punten: 1. de aanpak van illegalen, 2. hervormingen van regels voor immigranten op de arbeidsmarkt en 3. heronderhandeling met de Europese Unie (EU) over de komst van EU-migranten.

Illegalen

Cameron wil ervoor zorgen dat zijn land minder aantrekkelijk wordt voor illegalen. Volgens de Britse premier is het lange tijd te makkelijk geweest om illegaal te werken en voor werkgevers om illegalen in te huren.

Daarom wil hij van illegaal werken een misdaad maken. Werkgevers worden sneller op de hoogte gebracht als visa van hun werknemers zijn verlopen en geld dat is verdiend met illegaal werk, wordt in beslag genomen.

Verder moeten verhuurders van huizen controleren of hun huurders wel legaal in Groot-Brittannië zijn. Cameron wil ook de huurbazen aanpakken die te veel migranten proppen in kleine ruimtes en daarvoor hoge bedragen vragen.

Illegalen kunnen nu al geen bankrekening openen, maar banken moeten volgens de nieuwe wet ook controleren of er onder hun bestaande rekeninghouders illegalen zijn. Hun rekening moet in dat geval worden opgeheven.

Regels voor immigratie en de arbeidsmarkt

Op basis van de nieuwe wet moet de vraag naar vakmensen uit het buitenland worden teruggedrongen. ‘Dat begint door onze eigen mensen beter te scholen. We hebben al te lang een tekort aan werknemers met bepaalde vaardigheden.’

Cameron verwijst daarbij naar monteurs, verpleegsters, leraren en koks. Te weinig Britten worden opgeleid voor deze vakken, waardoor immigranten die banen op zich hebben genomen. Cameron hoopt dat er door Britten beter op te leiden minder EU-migranten naar zijn land komen.

‘We moeten proberen ervoor te zorgen dat er alleen migranten uit EU-landen komen, die over vaardigheden beschikken waar we zelf een tekort aan hebben.’ Uitzendbureaus mogen in de toekomst ook niet meer alleen zoeken naar werknemers in het buitenland, zij moeten vacatures eerst in eigen land uitzetten.

Om exploitatie van arbeidsmigranten te voorkomen wil Cameron bureaus oprichten die dit gaan bestrijden. ‘De verantwoordelijkheid hiervoor is nu verdeeld over vier departementen. Die worden samengevoegd, zodat bedrijven goedkope arbeidskrachten die lokalen buitenspel zetten, niet zomaar kunnen binnenhalen.’

Heronderhandeling EU

Dit ziet Cameron als een belangrijk punt, want het was ook onderdeel van zijn verkiezingscampagne. Hij wil dat EU-migranten minder reden hebben om naar andere lidstaten af te reizen voor werk. Cameron benadrukt dat hij voorstander is van het vrije verkeer van personen, een van de belangrijkste pilaren van de Unie, waar ook veel Britten van gebruikmaken.

Het moet langer duren voor immigranten uit de Unie kunnen gebruikmaken van sociale voorzieningen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.