buitenland

‘Dutje werd deze Noord-Koreaanse minister fataal’

Door Shari Deira - 13 mei 2015

Wegdutten tijdens een bijeenkomst met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is minister van Defensie Hyon Yong Chol fataal geworden. Inlichtingendiensten uit Zuid-Korea melden dat de man is geëxecuteerd.

Yong Chol zou tijdens een bijeenkomst waar werd gesproken over het leger zijn weggedut. Ook zou hij de leider van het dictatoriale land hebben tegengesproken.

Executie

Minister Yong Chol zou door een vuurpeloton om het leven zijn gebracht bij een militaire school, onder toeziend oog van honderden Noord-Koreanen in hoofdstad Pyongyang. Het nieuws hierover kwam naar buiten nadat Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten parlementariërs erover inlichtten.

Yong Chol zou niet hebben geluisterd naar Kim Jong-un en geen gehoor hebben gegeven aan zijn bevelen. Wanneer de minister precies om het leven is gebracht, is onduidelijk. Waarschijnlijk gebeurde het rond 30 april. Op 29 april werd er voor het laatst gesproken over Hyong Chol in Noord-Koreaanse media.

Met de executie zou Kim Jong-un andere politici in het land willen waarschuwen. Yong Chol was lange tijd een vertrouweling van de familie en werkte jarenlang voor de voormalige leider Kim Jong-il, die in 2011 overleed.

Leger

Noord-Korea-kenners omschrijven Hyon Yong Chol als een hoog geprofileerde functionaris, die de transitie van vader naar zoon ‘overleefde’. Hij was pas sinds juni minister van Defensie, na een lange staat van dienst binnen het leger in Noord-Korea.

Yong Chol zou niet de eerste bewindspersoon zijn die dit jaar is geëxecuteerd in Noord-Korea. Kim Jong-un zou al vijftien topfunctionarissen om het leven laten brengen. Hoeveel het er precies zijn, is onduidelijk en Noord-Korea ontkent zelf in alle toonaarden.

Tijdens een zeldzaam bezoek van de Amerikaanse nieuwszender CNN aan Pyongyang vorige week deed een bewindspersoon de verhalen af als laster.

Eind 2013 zou een andere topfunctionaris zijn geëxecuteerd: Jang Song Thaek, een belangrijk adviseur en oom van Kim Jong-un. Hij werd om het leven gebracht vanwege verraad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.