buitenland

Een staatsgreep in onrustig Burundi? Dit is er aan de hand

Door Tom Reijner - 13 mei 2015

Al weken is Burundi, een klein Afrikaans land, het toneel van protesten van boze burgers. Zij protesteren tegen het bewind van Pierre Nkurunziza. Is hij woensdag afgezet?

De betogingen liepen de afgelopen tijd geregeld uit op gewelddadigheden, onder meer door ingrijpen van de ordetroepen van het regime.

Palmbladen

Nkurunziza is al tien jaar president van Burundi, een land met bijna 11 miljoen inwoners. Maar de vraag is of hij nog steeds aan de macht is. Er zijn namelijk berichten dat er een staatsgreep is gepleegd. Het leger zou hem uit zijn functie hebben gezet, liet generaal-majoor Godefroid Niyombare op de radio weten.

Hij zou de president hebben afgezet en nu zelf aan een overgangsregering werken. Niyombare zou tevens zijn aangesteld als interim-president. Intussen zijn er ook berichten dat soldaten het gebouw van de staatsomroep hebben omsingeld. Honderden mensen zijn na het nieuws de straat opgegaan om de vermeende coup te vieren. Volgens de Nederlandse ambassadeur Jolke Oppewal zwaaien ze rond zijn ambassade enthousiast met palmbladen.

Claim

De claim van de hoge generaal wordt door het bewind zelf afgedaan als ‘een grap‘. Nkurunziza is nog altijd de president, meldde een woordvoerder. De al dan niet afgezette president is niet in het land aanwezig: hij reisde eerder vandaag naar Tanzania voor een regionale top over de crisis in zijn land. Hij landde daar een uur voordat de generaal-majoor – die in februari vanwege kritiek op de president werd ontslagen – de coup claimde.

Er braken protesten uit in Burundi toen bleek dat Nkurunziza een derde termijn wilde, door deel te namen aan de komende verkiezingen. Dat is iets dat volgens de grondwet van het Afrikaanse land niet mag.

Maar Nkurunziza zei dat hij bij zijn eerste termijn niet was gekozen, maar was aangesteld door het parlement. Ook vanochtend kwam het nog tot schermutselingen in hoofdstad Bujumbura. De politie schoot op betogers, gebruikte traangas en waterkanonnen.

Levend verbrand

Het dieptepunt in deze wekenlange protesten was de levende verbranding van een man, die er door een boze menigte van werd beschuldigd lid te zijn van de jeugdafdeling van de regeringspartij Imbonerakure. De partij zou het geweld in Burundi aanwakkeren, is het verwijt van de betogers.

Ooggetuigen meldden vorige week donderdag dat er autobanden om de nek van het slachtoffer werden gehangen, die daarna in brand werden gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.