buitenland

Egyptische oud-president Morsi krijgt de doodstraf

Door Elif Isitman - 16 mei 2015

De rechtbank in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft de oud-president Mohamed Morsi ter dood veroordeeld. Hij werd beschuldigd van ‘spionage voor buitenlandse machten’.

Hiermee worden de terreurgroeperingen Hamas en Hezbollah bedoeld. Morsi (63) zou met die bewegingen hebben samengezworen om een uitbraak van gevangenen in begin 2011 te bewerkstelligen.

Toestemming

Naast Morsi werden ook nog meer dan 100 andere aanhangers van de Moslimbroederschap, die inmiddels verboden is in Egypte, ter dood veroordeeld, schrijft BBC. Een van hen is Khairat el-Shater, een belangrijke financier van de broederschap.

De vonnissen werden tijdens een live tv-uitzending bekendgemaakt. De Egyptische grootmoefti, de hoogste religieuze autoriteit in het Noord-Afrikaanse land, moet ze goedkeuren. De straf kan pas met toestemming worden uitgevoerd. Ook na goedkeuring van de grootmoefti, kan Morsi nog in hoger beroep tegen zijn straf.

Morsi werd in 2012 als kandidaat van de Moslimbroederschap de eerste gekozen president van Egypte. Hoewel hij werd verkozen, kwamen protesten op nadat hij een regeringsbesluit uitvaardigde waarmee hij zich meer macht toe-eigende.

Legerleiding

Morsi, de extremistische opvolger van Hosni Mubarak, werd vorig jaar uit zijn positie gezet door het toenmalige legerhoofd Abdel Fattah Al-Sisi. Al-Sisi is nog altijd president van Egypte.

Vorige maand werd Morsi nog tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de dood van betogers tijdens de anti-Mubarak-protesten in 2012. De rechter achtte Morsi toen niet direct verantwoordelijk voor hun dood, waardoor hij niet de doodstraf kreeg. Wel werd door de rechtbank bevonden dat Morsi het geweld had aangemoedigd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.