buitenland

Einde wapenstilstand Jemen, Saudi-Arabië bombardeert weer

Door Elif Isitman - 18 mei 2015

Saudi-Arabië heeft zondagnacht de luchtaanvallen op Jemen hervat. Het staakt-het-vuren, dat dinsdag inging, liep zondagavond af.

Kort na de afloop van de wapenstilstand begon de door Saudi-Arabië geleide internationale coalitie doelen van de Houthi-rebellen te bestoken.

Paleis

Inwoners van de zuidelijke havenstad Aden melden aan persbureau Reuters dat er aanvallen zijn geweest op posities van de Houthi’s in en rond de stad. Het doel zou onder meer het presidentieel paleis zijn geweest, dat nu al geruime tijd in handen is van de Houthi’s.

Het regeringsleger en de Houthi-rebellen hadden sinds afgelopen dinsdag een gevechtspauze, zodat hulporganisaties voedsel en medicijnen naar Jemen konden brengen. De wapenstilstand werd echter meerdere keren geschonden door het zowel het leger, de internationale coalitie en de Houthi’s.

De coalitie, die bestaat uit Saudi-Arabië en zijn soennitische bondgenoten, voert nu meer dan zes weken luchtaanvallen uit op de sjiitische Houthi’s, die volgens Jemen steun van Iran zouden ontvangen. De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken Reyad Yassin Abdulla zei maandag dat de bombardementen zijn hervat omdat de Houthi’s zich niet aan de wapenstilstand hielden.

Luchthaven

Volgens de minister worden bij de bombardementen wel de luchthavens van Sana’a en Aden en de haven van Al-Hudaydah ontzien, zodat het land bereikbaar blijft voor hulpgoederen. Inwoners van Aden meldden echter dat de luchthaven van Aden in de nacht van zondag op maandag werd gebombardeerd. Rondom het vliegveld wordt er nog altijd hevig gevochten tussen Houthi’s en lokale strijders.

De VN-gezant voor Jemen riep zondag op tot een verlenging van het bestand zodat er meer hulpgoederen naar Jemen gestuurd kunnen worden, maar voor de coalitie zou dit geen optie zijn. Een woordvoerder van het Saudi-Arabische leger verklaarde dat de bereidwilligheid tot een nieuwe wapenstilstand afhangt van ‘hoe de Houthi’s zich vanaf nu gedragen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.