buitenland

Einduitslag Britse verkiezingen: absolute winst voor Cameron

Door Servaas van der Laan - 07 mei 2015

De Conservatieven van premier David Cameron hebben de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen. In de definitieve einduitslag krijgen de ‘Tories’ 331 zetels.

Vrijdagmiddag was St. Ives in het uiterste zuidwesten van Groot-Brittannië het laatste kiesdistrict dat de uitslag bekendmaakte. Ook hier wonnen de Conservatieven.

Uitslag

Labour haalde 232 zetels. Dat zijn er 23 minder dan vijf jaar geleden. De Scottish National Party haalde 56 zetels, maar liefst 50 meer dan bij de vorige verkiezingen. De winst werd vooral behaald op Labour.

Groot verlies was er ook voor de Liberal Democrats die van 57 naar 8 zetels zakken. Acht zetels gingen ook naar de Democratic Unionist Party. Sinn Fein haalde er 4, Plaid Cymru 3, de Social Democratic & Labour Party 3, Ulster Unionist Party 2, de Green Party 1 en ook UKIP kreeg toch nog 1 zetel.

Op UKIP stemde uiteindelijk bijna 4 miljoen Britten. Toch leverde dit de partij van Nigel Farage maar 1 zetel op. Ter vergelijking: Scottish National Party haalde met 1,5 miljoen stemmen 56 zetels. Omdat de UKIP-aanhangers verdeeld door het land wonen, is het vrijwel onmogelijk om veel zetels te halen. In het Britse districtenstelsel krijgt alleen de kandidaat met de meeste stemmen in ieder district een plekje in het Lagerhuis.

Conservatieven

De absolute meerderheid voor de Conservatieven betekent dat Cameron premier van Groot-Brittannië blijft. Hij heeft al laten weten dat hij wil doorgaan met regeren.

In zijn overwinningstoespraak herhaalde de Conservatieve leider  zijn belofte over een referendum over de toekomst van het land in de Europese Unie en zei te willen werken voor ‘één natie, één Verenigd Koninkrijk’.

Dit eventuele vertrek zou grote gevolgen hebben voor de EU omdat de overgebleven landen de misgelopen inkomsten van de vertrokken Britten zullen moeten gaan ophoesten. Dit zou alleen al voor Nederland een strop van 500 miljoen euro per jaar betekenen.

De absolute winst voor Cameron kwam als een grote verrassing voor veel opiniepeilers. Die hadden een nek-aan-nek-race tussen Labour en de Conservatives voorspeld.

Volgens politiek socioloog Stephen Fisher heerst er bij de peilbureaus als vanouds een pro-Labour-stemming. Maar deze keer was het verschil wel heel groot. De meeste peilbureaus zaten er maar liefst 100 zetels naast. Dat waren in dit geval ongeveer 2 miljoen Britse stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.