buitenland

EU pompt extra miljoenen in Frontex-grensbewakingsmissies

Door Elif Isitman - 26 mei 2015

De Triton- en Poseidon-missies van Frontex gaan zich uitbreiden. De Europese Commissie pompt een extra 26 miljoen euro in de missies om Italië en Griekenland te helpen de toestroom van bootvluchtelingen te beperken.

Dit meldt het Europese grensbewakingsagentschap Frontex dinsdag. De directeur van de grensbewakingsorganisatie Fabrice Leggeri tekende dinsdag een aangepast plan voor de missies, waarmee de capaciteit van experts, schepen en vliegtuigen wordt uitgebreid.

Hoogseizoen

Operatie Triton wordt uitgevoerd voor de kust van Italië bij Sicilië en operatie Poseidon Sea voor de Griekse kust. Er gaat in totaal 26.25 miljoen euro naar beide missies. Hiermee komt het totale budget van operatie Triton op 38 miljoen euro en dat van Poseidon Sea op 18 miljoen euro.

Waar wordt het geld aan uitgegeven? Operatie Triton zet tijdens het ‘hoogseizoen’ van illegale migratie in de zomer drie vliegtuigen, zes patrouilleschepen, twaalf patrouilleboten en twee helikopters in. Ook werken er zes screening teams mee aan de operatie. In totaal werken 26 Europese lidstaten, waaronder Nederland, mee aan operatie Triton.

Mensensmokkelaars

Volgend jaar krijgt Frontex nog 45 miljoen extra om de twee operaties te versterken. De organisatie gaat ook ‘debriefing teams’ inzetten, die verantwoordelijk worden voor het ontmantelen van netwerken van mensensmokkelaars.

Deze teams zullen informatie vergaren over de criminele netwerken die opereren vanuit landen als Libië, en duizenden wanhopige vluchtelingen richting Europa proberen te brengen. De informatie wordt vervolgens met zowel Europol als de Italiaanse autoriteiten gedeeld. Daarnaast wordt er een regionale Frontex-basis geopend op Sicilië, vanuit waar de organisatie operatie Triton zal coördineren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.