buitenland

Gedood in Jemen: terrorist die aanslag Charlie Hebdo opeiste

Door Tom Reijner - 08 mei 2015

De Verenigde Staten hebben een kopstuk van Al-Qa’ida in Jemen gedood. De terrorist Nasser bin Ali al-Ansi claimde eerder in een filmpje de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het Franse blad Charlie Hebdo, begin januari.

De terrorist kwam om het leven toen hij werd aangevallen met een drone, een onbemand vliegtuigje, meldt persbureau AFP.

Jihad

Al-Ansi, geboren in 1975, zou al in april zijn gedood, maar het nieuws komt nu pas naar buiten. Volgens lokale media werd hij om het leven gebracht in Mukalla, in het zuidoosten van Jemen. Ook zijn oudste zoon en enkele andere extremisten werden uitgeschakeld.

Een lid van Al-Qa’ida, Abu al-Miqdad al-Kindi, heeft de dood van Al-Ansi bevestigd in een elf minuten durende video op Twitter, weet de Amerikaanse informatiegroep SITE. Volgens die organisatie was Al-Ansi als jihadist actief tijdens de oorlog in Bosnië in de jaren negentig, en had hij in Afghanistan een ontmoeting met Osama bin Laden. De Amerikaanse regering heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Bloedbad

Al-Ansi beweerde in een video die in januari na de aanslag op Charlie Hebdo op internet verscheen, dat hij de opdracht had gegeven. ‘De helden werden gerekruteerd en zij handelden,’ sprak de radicale moslim. ‘Ze hebben actie ondernomen tot grote tevredenheid van alle moslims.’

Hij was niet de enige die het bloedbad claimde, want ook de Egyptische Al-Qa’ida-leider Ayman al-Zawahiri (de opvolger van Osama bin Laden) verspreidde een soortgelijke boodschap.

Bij de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo op 7 januari, kwamen tien medewerkers van het blad, onder wie vijf tekenaars, om het leven. Voor de deur van Charlie Hebdo doodden de terroristen twee agenten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.