buitenland

Houdt Iran zich niet aan atoomdeal? Dan opnieuw sancties

Door Tom Reijner - 31 mei 2015

De zes wereldmachten die onderhandelen met Iran zijn het eens over een manier om het land opnieuw sancties op te leggen, als de Islamitische Republiek zich niet aan de afspraken houdt.

Daarmee is een belangrijk obstakel weggenomen om voor de deadline van 30 juni tot een akkoord met Iran te komen over zijn kernprogramma, meldt persbureau Reuters op basis van westerse overheidsfunctionarissen.

Vetorecht

Hoe die sancties er precies uit gaan zien en hoe ze worden opgelegd, is onduidelijk, maar volgens de bronnen zou het kunnen gebeuren zonder de sancties in stemming te brengen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Amerika en de Europese mogendheden die zijn betrokken bij het overleg zijn voorstander van dergelijke, automatische strafmaatregelen, terwijl China en Rusland dit verwerpen: de permanente leden van de Veiligheidsraad zien het als ondermijning van hun vetorecht.

Kernwapens

Teheran onderhandelt met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China over het nucleaire programma. De machten willen er zeker van zijn dat dit programma niet wordt gebruikt om kernwapens te maken.

Op 2 april werd al een voorlopig akkoord bereikt, maar de landen praten nog verder over het moment waarop de sancties worden opgeheven en de toegang die Teheran aan inspecteurs verleent. Het blijkt lastig om juist op die punten overeenstemming te bereiken.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het voorlopige akkoord begin april ‘historisch’, maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de overeenkomst een ‘bedreiging voor het voortbestaan van Israël’.

Uit Teheran klinken geregeld dreigementen aan het adres van de Joodse staat. ‘Deze deal legitimeert het nucleaire programma van Iran, stimuleert de Iraanse economie en het laat de agressie van Iran stijgen in het Midden-Oosten en daarbuiten,’ zei Netanyahu destijds in een verklaring.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.