buitenland

Houdt Syrië ‘Stad van Duizend Zuilen’ uit handen van IS?

Door Elif Isitman - 16 mei 2015

In de buurt van de oude citadel in de archeologische Syrische stad Palmyra zijn hevige gevechten gaande tussen het Syrische leger en terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De terroristen zouden al flink opgerukt zijn richting de stad.

Dit meldt persbureau Reuters zaterdag op basis van verslag van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Een gebouw van de inlichtingendiensten in Palmyra zou de brandhaard vormen van de gevechten, evenals een gasveld net ten oosten van de stad. De terreurbeweging beweert op Twitter een groot deel van het gasveld in handen te hebben.

Trekpleister

Een bron binnen het Syrische leger sprak tegen dat IS al zover naar Palmyra, ook wel bekend als Tadmur, is opgerukt. Volgens de bron zouden de extremisten zich nog een behoorlijk eind van de stad af bevinden. Vrijdag kwamen al meldingen dat de terreurbeweging het op de historische stad gemunt zou hebben.

De stad ligt op ongeveer 215 kilometer afstand van de Syrische hoofdstad Damascus. Palmyra, de ‘Stad van Duizend Zuilen’, was eerder een grote toeristische trekpleister in Syrië en is een van de belangrijkste en meest bezochte archeologische plekken in het Midden-Oosten.

Afgezwakt

Het Syrische leger zou zijn positie binnen Palmyra hebben versterkt, maar het is nog maar de vraag of het de stad kan beschermen tegen de extremisten. Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad zou de afgelopen maanden afgezwakt zijn en heeft moeite nieuwe rekruten aan te trekken.

Archeologen en experts van Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties voor cultuur, zijn bezorgd om de IS-opmars naar de stad. Unesco zette Palmyra twee jaar geleden op de lijst van bedreigd werelderfgoed en gevreesd wordt dat de terroristen de eeuwenoude ruïnes zullen verwoesten, zoals ze dat eerder ook in de Iraakse historische steden Nimrud en Nineveh deden.

Het Observatorium meldt verder dat IS vrijdag 23 mensen heeft geëxecuteerd in gebieden rondom Palmyra. Hieronder zouden ook negen minderjarigen en vijf vrouwen zijn. Eerder executeerde de terreurbeweging in hetzelfde gebied 26 mannen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.