buitenland

‘Identiteit van één Texas-schutter bekend’

Door Shari Deira - 04 mei 2015

Uren na de schietpartij bij een Mohammed-cartoonwedstrijd in Texas, zou de identiteit van een van de twee schutters zijn achterhaald. Een van schutters zou Elton Simpson zijn, die eerder onderdeel was van een terreuronderzoek.

Een topfunctionaris van inlichtingendienst FBI zegt tegen ABC News dat Simpson uit Arizona komt. Afgelopen nacht zouden FBI-agenten het huis van Simpson in het noorden van de stad Phoenix al hebben doorzocht.

Somalië

Het appartement van de vermeende schutter zou met behulp van een robot zijn doorzocht. De dienst was onder meer op zoek naar eventuele explosieven. Voor de schietpartij in Garland (Texas) zou Simpson enkele tweets hebben verstuurd, met de hashtag #TexasAttack.

Bronnen zeggen tegen de nieuwszender dat Simspon bekend was bij de FBI. Vijf jaar geleden werd hij veroordeeld, nadat hij had gelogen tegen een FBI-agent over zijn plannen om naar Afrika te reizen. De aanklagers zeiden dat Simpson naar Somalië wilde gaan, om zich aan te sluiten bij de jihad. Daarvoor was volgens de rechtbank te weinig bewijs. Hij werd daarom alleen veroordeeld voor het liegen.

Het is nog niet bevestigd dat Elton Simpson inderdaad een van de twee schutters was. Beide schutters werden doodgeschoten, nadat zij het vuur openden op een beveiliger van de expositie, waar PVV-leider Geert Wilders hoofdspreker was. De eerste schutter was meteen dood, de tweede greep naar zijn rugzak en werd toen voor een tweede keer beschoten.

Wie de tweede schutter is, is nog onduidelijk. De FBI probeert zijn identiteit te achterhalen via Elton Simpson.

IS

Of de schutters handelden namens een terroristische organisatie, staat nog niet vast. Wel duiken er berichten op dat aanhangers van IS verantwoordelijk zijn. In een aantal tweets van Abu Hussain AlBritani, de naam die wordt gebruikt voor de Britse IS-beul, staat dat de schutters bij IS hoorden.

SITE citeert de tweets: ‘Twee van onze broeders hebben net het vuur geopend bij de profeet Mohammed tentoonstelling in Texas.’ En: ‘Ze dachten dat ze veilig waren in Texas voor de soldaten van de Islamitische Staat.’ Met retweets spreekt de man hoop uit dat de schutters terechtkomen in ‘het paradijs’.

Burgemeester Douglas Athas van Garland heeft eerder laten weten dat er geen aanwijzingen zijn dat er meer mensen betrokken waren bij de gebeurtenissen van afgelopen nacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.