buitenland

Ierse politie: aanslag op prins Charles en Camilla verijdeld

Door Tom Reijner - 14 mei 2015

De Ierse politie heeft zes mannen aangehouden die mogelijk een aanslag wilden plegen op de Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla, tijdens hun bezoek volgende week aan Ierland. De mannen zouden banden hebben met de splintergroeperingen Continuity en Real IRA.

Bij in totaal twintig huiszoekingen in het hele land werden explosieven en pistolen aangetroffen, meldt de Britse krant The Telegraph.

Moord

Twee mannen werden gearresteerd in het graafschap Leitrim, niet ver van de plek waar Charles volgende week zijn oom Lord Mountbatten herdenkt., die in 1979 om het leven kwam door een aanslag van het Ierse Republikeinse Leger, de IRA.

De moord op Mountbatten wordt gezien als een van de belangrijkste aanslagen van de IRA. Mountbatten was de laatste onderkoning van Brits-Indië en bevelhebber van de geallieerde troepen in Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de twee aangehouden mannen werden twee pijpbommen en een vuurwapen aangetroffen.

Splintergroep

Volgens de Ierse krant Irish Mirror hebben de mannen banden met de splintergroeperingen Continuity en Real IRA. Een van de opgepakte verdachten is een man van boven de zestig jaar, de rest is rond de twintig, laat een woordvoerder van de Ierse politie weten.

De Ierse autoriteiten willen met het oog op het bezoek van Charles en zijn vrouw geen enkel risico lopen en hebben de veiligheidsmaatregelen verder opgeschroefd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.