buitenland

Indonesië stuurt bootmigranten terug met voedselpakket

Door Shari Deira - 12 mei 2015

Terwijl in Europa wordt gesteggeld over wat te doen met bootmigranten, onderneemt de Indonesische marine actie. Een boot met honderden vluchtelingen uit Myanmar is teruggestuurd.

Een woordvoerder van de marine zegt dat de vluchtelingen niet naar Indonesië wilden, maar naar Maleisië en daarom weg moesten.

De boot werd maandagavond gesignaleerd in de Straat van Malakka. Indonesië stuurt de vluchtelingen niet met lege handen naar huis. Ze kregen voedsel, water en medische hulpmiddelen, voordat ze werden teruggestuurd door vier marineschepen.

Indonesië stuurt overigens niet alle bootmigranten terug. Maandag werden bijna negenhonderd mannen, vrouwen en kinderen gered, die al dagen ronddobberden op zee. Zij zijn overgebracht naar asielzoekerscentra in Indonesië, waar wordt beoordeeld of zij mogen blijven.

Migranten

Vanuit Myanmar vluchten Rohingya, een islamitische minderheid die slachtoffer is van geweld. De Rohingya ontvluchten het land massaal en hopen Indonesië, Maleisië of Thailand veilig te bereiken. Deze minderheid woont al meer dan duizend jaar in het overwegend boeddhistische Myanmar, het vroegere Birma.

Niet alleen Indonesië treedt streng op om een vluchtelingenstroom te voorkomen. Ook de Thaise regering doet er alles om illegale migranten buiten de deur te houden. De Internationale Organisatie voor Migratie zei maandag dat er zeker achtduizend vluchtelingen vastzitten op zee. Mensensmokkelaars durven de bootjes niet aan land te brengen vanwege het strenge beleid.

Lijken

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn dit jaar door mensensmokkel vanuit Bangladesh en Myanmar naar schatting driehonderd mensen om het leven gekomen door uitdroging, verhongering en geweld van mensensmokkelaars.

Begin deze maand werden in Thailand tientallen lijken gevonden in ondiepe graven bij de grens met Myanmar. Vluchtelingen worden daar vastgehouden door smokkelaars totdat zij hebben betaald. Als dat niet gebeurt, worden de vluchtelingen op brute wijze om het leven gebracht.

Doordat Thailand een offensief is begonnen tegen mensensmokkelaars, worden meer bootmigranten gebracht naar Indonesië en Maleisië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.