buitenland

Irak: tweede man IS ‘gedood bij bombardement op moskee’

Door Tom Reijner - 13 mei 2015

De plaatsvervangend leider van Islamitische Staat (IS) is om het leven gekomen bij een luchtaanval in het noorden van Irak. Abu Alaa al-Afri was naar verluidt in een moskee in Tal Afar aan het bidden op het moment van de aanval.

Hij zou in het gebedshuis een ontmoeting hebben gehad met tien andere IS-terroristen, die eveneens bij het bombardement zijn gedood, meldt de BBC op basis van het Iraakse ministerie van Defensie.

De luchtaanval is vermoedelijk uitgevoerd door de internationale anti-IS-coalitie die onder leiding staat van de Amerikanen.

Tijdelijk bevel

De afgelopen tijd waren er onbevestigde berichten dat Al-Afri tijdelijk het bevel had over de terreurbeweging en haar operaties. Volgens diverse bronnen zou leider Abu Bakr al-Baghdadi in maart ernstig gewond zijn geraakt bij een actie vanuit de lucht in het westen van Irak, niet ver van de grens met Syrië.

Al-Baghdadi leek in eerste instantie in levensgevaar te zijn waarop er een crisisvergadering werd ingelast over de benoeming van een mogelijke opvolger.

Leraar natuurkunde

Maar de gezondheidssituatie van Al-Baghdadi lijkt zich inmiddels te hebben gestabiliseerd. Toch zou hij nog niet in staat zijn om IS te leiden, vandaar de tijdelijke overname door Al-Afri. De terrorist, die werd geboren in Mosul tussen 1957 en 1959, was oorspronkelijk een leraar natuurkunde in Tal Afar, schreef Newsweek eerder.

Hij zou zijn getraind door Al-Qa’ida in Afghanistan. Daar kreeg hij het ‘vertrouwen en respect’ van de voormalige Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden. Vorige week werd nog bekend dat de Verenigde Staten een som van zeven miljoen dollar wilden uitreiken voor diegene met waardevolle informatie over Al-Afri.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.