buitenland

Irak vecht weer met IS in Ramadi, en brug dicht voor vluchtelingen

Door Elif Isitman - 23 mei 2015

Het Iraakse regeringsleger en sjiitische milities bereiden zich zaterdag voor op een tegenaanval op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Iraakse Anbar-provincie. Een konvooi van honderden militairen en strijders is richting Ramadi vertrokken om de stad te bevrijden van de terroristen.

Dat zeggen getuigen en provincieraadslid Azzad Obaid van Anbar, meldt persbureau Reuters. Een aantal bronnen meldt zaterdagmiddag dat de gevechten in de stad al zijn begonnen.

Volgens Obaid maken het leger en de milities vanuit de luchthaven Al-Taqaddum, ten oosten van Ramadi, hun opmars richting de stad, die nu enkele dagen in zijn greep wordt gehouden door IS. De terroristen bewegen zich naar het oosten richting Bagdad. De Iraakse hoofdstad ligt op zo’n 90 kilometer afstand van Ramadi.

De val van Ramadi is een van de grootste nederlagen van het Iraakse regeringsleger in het afgelopen jaar. IS boekte daarentegen, naast de inname van Ramadi, nog een groot succes deze week: woensdag lukte het de terroristen om de Syrische ruïnestad Palmyra te veroveren.

Vluchtelingen

Iraakse autoriteiten hebben zaterdag een brug afgesloten die wordt gebruikt door vluchtelingen uit Ramadi. Sinds IS de stad afgelopen week veroverde, proberen duizenden mensen de stad te ontvluchten. 40.000 van hen zijn de stad al ontvlucht.

De Bzeibiz-brug wordt gezien als de enige veilige uitweg uit de provincie Anbar, waar IS huishoudt, naar Bagdad. Het is niet duidelijk waarom de brug is afgesloten. Wellicht zijn de autoriteiten bang dat IS-leden zich ook onder de vluchtelingen bevinden. Die zouden mogelijk toegang proberen te verkrijgen tot Bagdad om daar aanslagen te plegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.