buitenland

‘IS heeft de macht over ruïnestad Palmyra’ na felle strijd

Door Tom Reijner - 20 mei 2015

Inwoners uit Tadmur, de moderne Syrische stad naast de tweeduizend jaar oude ruïnes van Palmyra, worden in allerijl geëvacueerd door Syrische troepen en milities die loyaal zijn aan president Bashar al-Assad. De terroristen van Islamitische Staat zouden weer aan de poorten staan, of de ruïnes al zijn binnengetrokken.

De BBC meldt, op basis van een ooggetuige, dat de Syrische troepen zich hebben teruggetrokken uit Palmyra, en dat IS bijna de hele stad controleert.

Werelderfgoed

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten – een club die doorgaans een betrouwbare bron is – meldde eerder dat het terreurleger een groot gedeelte van de historische ruïnes heeft veroverd. Het gaat om een van de belangrijkste archeologische plaatsen in het Midden-Oosten. Zo liggen er aan de westkant van Palmyra eeuwenoude Romeinse ruïnes, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

De vrees is dat die er wel eens aan zouden kunnen gaan, als de barbaren van IS ze in handen krijgen. Wat de gevolgen zijn, hebben we kunnen zien in buurland Irak, waar de prachtige kunstschatten van Hatra, Nimrud en Nineveh eraan moesten geloven. In de ogen van de moslimextremisten zijn de eeuwenoude werken ‘onislamitisch’, gemaakt door ‘ongelovigen’.

Uit voorzorg

Het hoofd van de oudheidkundige dienst in Damascus, Maamoun Abdulkarim, waarschuwde eerder in mei dat ze (IS) daar alles vernietigen als ze de kans krijgen. Maar Abdulkarim relativeerde woensdag ook de toestand in Palmyra.

Hij zei dat IS-terroristen het oudheidkundige complex wel binnen zijn gedrongen, maar niet beheersen. Hij zei dat honderden antieke standbeelden uit voorzorg zijn weggehaald, en riep ‘het leger, de oppositie en de internationale gemeenschap’ op te helpen Palmyra te redden.

Burgers worden uit Tadmur gehaald, meldt de Syrische staats-tv. Dat gebeurt veelal door aan het regime loyale milities. In het weekeinde zou IS het noorden van Palmyra ook al enige tijd hebben ingenomen. Ze zouden er zondag zijn verjaagd of zich hebben teruggetrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.