buitenland

IS neemt laatste grenspost in, en Wilders in terreurmagazine

Door Elif Isitman - 22 mei 2015

Opnieuw succes voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) op het Syrische regeringsleger. Na de inname van de Iraakse stad Ramadi en de Syrische ruïnestad Palmyra, hebben de terroristen donderdag ook de grenspost Al-Tanf ingenomen. En Geert Wilders figureert prominent in de laatste editie van het maandblad van de terroristen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde donderdagnacht de inname van Al-Tanf door de terreurbeweging. De grensovergang ligt in de provincie Homs, waar IS woensdag de historische stad Palmyra op het leger van de Syrische president Bashar al-Assad veroverde.

Koerden

Het is de laatste grenspost aan de grens met Irak die van het regeringsleger was. Dit betekent dat IS nu het grootste gedeelte van het grensgebied tussen de twee landen in handen heeft. Het Syrische leger heeft er geen enkele meer: in het noordoosten van Syrië controleren de Koerden nog een aantal grensposten.

De verovering van de laatste grenspost maakt transport tussen de twee gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak aanzienlijk gemakkelijker voor de terroristen.

Spotprent

Intussen is de PVV-leider Geert Wilders opgedoken in de nieuwste editie van Dabiq, het digitale propagandamagazine van IS. In het voorwoord staat een foto van Wilders met daaronder de tekst ‘Een kruisvaarder die de profeet bespotte’.

Het voorwoord gaat onder meer over de twee mannen die twee weken geleden in de Texaanse stad Garland een aanslag pleegden tijdens een expositie van de spotprenten over de profeet Mohammed.

Wilders was ook aanwezig op die bijeenkomst maar had het pand al verlaten toen de mannen schietend naar binnen probeerden te komen. IS eiste de aanslag op maar het is nog onduidelijk of de terreurbeweging er daadwerkelijk achter zit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.