buitenland

IS versterkt greep op Ramadi ‘met razzia’s tegen vijanden’

Door Tom Reijner - 19 mei 2015

Terwijl tienduizenden mensen uit Ramadi op de vlucht zijn geslagen voor Islamitische Staat (IS), zijn de terroristen bezig een schrikbewind te vestigen in de Iraakse stad, die zij zondag wisten te veroveren.

De moslimextremisten zouden van deur tot deur gaan op zoek naar sympathisanten van het bewind in Bagdad, meldt de BBC op basis van ooggetuigenverslagen.

Ondergoed

Ook zouden er lichamen in de Eufraat worden gegooid, de rivier die ten noorden van de stad in de provincie Anbar loopt.

De staten zijn grotendeels verlaten. In het overwegend soennitische Ramadi (met zo’n 500.000 inwoners) worden de huizen en winkels van soennieten die goede banden hebben met de door sjiieten geleide Iraakse regering geplunderd en verwoest, zeggen inwoners die zich nog op straat durven te wagen.

Op belangrijke gebouwen, zoals de hoofdmoskee en overheidsgebouwen, wappert de kenmerkende zwarte vlag van de terreurorganisatie. Gevangenen worden vrijgelaten om zo de steun van de burgers te winnen. Maar het verkopen van bijvoorbeeld ondergoed is niet meer toegestaan, zegt een eigenaar van een kledingwinkel voor vrouwen tegenover persbureau Reuters.

Zandhopen

Intussen werpt IS met zandhopen defensieve stellingen op en worden er landmijnen geplaatst, om de verwachte tegenaanval van sjiitische milities af te kunnen slaan.

Die strijders, vaak gesteund door Iran, hebben zich verzameld even buiten de stad in een militair complex. Het verlies van Ramadi is een gevoelige klap voor de Iraakse regering, Bagdad probeert de verovering ongedaan te maken, en riep daarom al snel de hulp in van sjiitische strijders. Zeker drieduizend van hen staan klaar om terug te vechten.

De verovering van Ramadi moet een enorme veldslag zijn geweest, met honderden doden tot gevolg. De straten lagen bezaaid met lijken, mede doordat naar verluidt IS massa-executies uitvoerde.

De Verenigde Staten, die de internationale anti-IS-coalitie leidden, hebben toegezegd de luchtsteun op te voeren, en zijn optimistisch over een herovering van de strategisch belangrijke stad, op zo’n 100 kilometer van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.