buitenland

Israël: Gaza betaalt een ‘zware prijs’ als geweld escaleert

Door Tom Reijner - 27 mei 2015

Het Israëlische leger heeft woensdagnacht aanvallen uitgevoerd op vier doelen in de Gazastrook, in reactie op een afgevuurde raket vanuit het gebied op het zuiden van Israël.

De Palestijnse raket kwam dinsdag neer in een open veld vlak bij de havenstad Ashdod, twintig kilometer ten noorden van de Gazastrook, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz. Er vielen geen slachtoffers, en ook was er geen schade aan gebouwen.

Militaire vleugel

Volgens de veiligheidsdiensten was de raketaanval het werk van de militaire vleugel van Islamitische Jihad, net als Hamas – die de scepter zwaait over de Gazastrook – een radicaalislamitische beweging. Israël houdt Hamas verantwoordelijk.

Als het geweld escaleert, zal Gaza ‘een zware prijs betalen’, waarschuwt de Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya’alon. Hamas kan er maar beter voor zorgen dat dit soort raketaanvallen niet meer voorkomt, of het riskeert een ‘sterkere tegenaanval’. ‘Ik zou willen adviseren ons niet op de proef te stellen, aldus Ya’alon. ‘Zij die dat wel doen, zullen hun acties betreuren.’

Zomeroorlog

Bronnen in Gaza melden dat bij het Israëlische bombardement vannacht trainingsfaciliteiten van de terreurbeweging zijn getroffen. Ook hier vielen geen gewonden, omdat voor de aanval een waarschuwing was afgegeven, weet Ha’aretz.

Vorig jaar zomer leidden voortdurende raketaanvallen vanuit de Gazastrook tot een hevige oorlog tussen Hamas en Israël, die zo’n vijftig dagen duurde.

Eind augustus werd er na overleg een staakt-het-vuren gesloten. Sindsdien is het redelijk rustig gebleven, al waren er eind april dit jaar toch weer schermutselingen tussen beide partijen, toen Israël terugsloeg nadat een raket neerkwam bij de stad Sderot, op de 67ste verjaardag van de stichting van de Joodse staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.