buitenland

Italië zoekt VN-mandaat voor strijd tegen mensensmokkelaars

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2015

Italië heeft bij de Europese landen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) een concept-voorstel ingediend voor een (militaire) operatie tegen de mensensmokkel op de Middellandse Zee. Over tien dagen moet er over het voorstel worden gestemd.

Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni laten weten.

Juridische basis

De afgelopen dagen hebben Italiaanse ambtenaren gewerkt aan een plan om de crisis op de Middellandse Zee te bezweren. Volgens Gentiloni is het daarbij essentieel om een ‘juridische basis te vinden die het mogelijk maakt om de mensensmokkelaars aan te pakken’.

Diplomatieke bronnen melden aan persbureau Ansa dat de concept-resolutie een beroep doet op hoofdstuk zeven van het Handvest van de Verenigde Naties. In dit hoofdstuk staan ook militaire operaties opgenomen.

Succesvol optreden

Hoe de missie er precies uit komt te zien, is niet bekend. Maar de internationale gemeenschap heeft eerder relatief succesvol opgetreden tegen criminaliteit op zee.

Zo werd in 2003 begonnen met de Combined Task Force, een internationaal vlootverband dat in de Hoorn van Afrika patrouilleerde om de koopvaardij te beschermen tegen piraterij.

Mensensmokkel

Italië heeft al meerdere malen laten doorschemeren op zoek te zijn naar een mandaat om ook op de Middellandse Zee effectief op te treden tegen de mensensmokkelaars die duizenden asielzoekers naar Europa brengen.

‘We moeten beseffen dat we in oorlog zijn met de mensenhandelaren. We kennen in de geschiedenis geen andere vergelijkbare handel van mensenvlees dan de slavernij,’ zei de Italiaanse premier Matteo Renzi vorige maand. Volgens minister van Defensie Roberta Pinotti kan er effectief tegen de mensensmokkelaars worden opgetreden, omdat Italië goede inlichtingen heeft in Libië. ‘Wij hebben informatie over in welke havens ze zijn, waar ze hun boten verstoppen, waar ze elkaar ontmoeten. Wat dit betreft, hebben we alle mogelijke informatie tot onze beschikking,’ zei de minister.

Veto

Om tot een VN-missie te komen, zullen alle landen in de Veiligheidsraad voor het plan moeten stemmen. Italië heeft daarom nu al het concept voorgelegd aan de Europese partners Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Litouwen.

Maar het zal ook de stemmen van Amerika, China en Rusland moeten meekrijgen. Ondanks dat de Italianen ‘optimistisch’ zeggen te zijn over een mogelijke resolutie zal het niet makkelijk worden om ook de Russen aan boord te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.