buitenland

Italiaanse opvangcentra kunnen asielzoekersstroom niet aan

Door Servaas van der Laan - 04 mei 2015

Het is weer alarmfase 1 in de opvangcentra op de Italiaanse eilanden en het vasteland. In één klap kreeg het land er dit weekend 6.800 migranten bij.

Nu de EU-reddingsoperatie Triton weer op het oude niveau is, gaan in de Italiaanse opvangcentra weer alle alarmbellen af.

Overuren

Maar liefst 6.800 asielzoekers werden dit weekend van de Middellandse Zee gehaald. Dat is bijna 4 procent van het totaal aantal asielzoekers (170.664) dat vorig jaar via de Middellandse Zee Italië of Malta probeerde te bereiken. In één weekend.

De marineschepen van onder meer Italië, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië draaiden afgelopen weekend overuren om de duizenden migranten uit de bootjes te halen. De migranten werden vervolgens afgeleverd bij de opvangcentra op Lampedusa, Sicilië en in de provincie Reggio Calabria.

Jonge Afrikanen

In Trapani op Sicilië werden maandagochtend 382 Somaliërs afgeleverd. Het ging om hoofdzakelijk jonge mannen en enkele zwangere vrouwen uit West-Afrika. En Pozzallo, eveneens op Sicilië, kreeg er afgelopen nacht nog eens 870 tijdelijke inwoners bij.

Dat waren er eentje meer dan in Libië van wal waren gegaan. Op het marineschip dat de asielzoekers afleverde werd namelijk een meisje geboren. De bemanning van het schip legde het kind in een provisorische wieg en doopte haar – hoe toepasselijk- Francesca Marina.

Noodsituatie

Op Sicilië kunnen ze de toestroom van asielzoekers nauwelijks aan. De opvangcentra zijn niet berekend op migratiestroom van een dergelijke omvang. Minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano is naar Sicilië afgereisd om de situatie op te nemen. Mogelijk zijn door de grote aantallen asielzoekers de openbare orde en veiligheid op het Italiaanse eiland in het geding.

Het verleden heeft laten zien dat dit vaak wordt opgelost door de immigranten zo snel mogelijk naar het noorden te laten vertrekken. Ze krijgen dan geen verplichte stempel waardoor ze hun asielaanvraag in een andere EU-lidstaat kunnen indienen.

Terug bij af

Daarmee is Europa na een jaar weer terug bij af. Precies een jaar geleden barstten de opvangcentra ook al uit hun voegen en dreigden de Italianen helemaal te stoppen met het registreren van asielzoekers. Een jaar eerder moest het land zelfs de noodsituatie uitroepen vanwege de groeiende asielzoekersstroom.

De Europese Unie kwam de Italianen tegemoet door het patrouilleren op zee in de vorm van operatie Triton voortaan gezamenlijk aan te pakken. Maar op het gevolg van operatie Triton, duizenden nieuwe asielzoekers per weekend erbij, heeft Brussel nog geen antwoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.