buitenland

Labour-leider Miliband treedt af na flink verlies verkiezingen

Door Tom Reijner - 08 mei 2015

Ed Miliband trekt zijn conclusies uit de historische nederlaag die zijn partij heeft geleden bij de Britse verkiezingen. De Labour-leider, die tijdens de campagne maar niet wist te imponeren, treedt af.

Dat heeft de Labour-leider vrijdagmiddag zelf aangekondigd, nadat de Britse verkiezingen slecht uitpakten voor Labour, vijf jaar lang de grootste oppositiepartij in het Lagerhuis, het Britse parlement.

Ze blijven met 233 zetels ver achter bij de Conservatieven, die bij het tellen van de helft van de uitgebrachte stemmen uitkomen op 329 zetels. Daarmee stevenen zij af op een absolute meerderheid.

Student

De partij is een flink aantal belangrijke districten kwijtgeraakt. De sociaaldemocraten kregen vooral in Schotland flinke klappen te verduren. De Scottish National Party pakt daar liefst 56 van de 59 zetels.
https://twitter.com/MichaelJ_Taylor/status/596587029695172608

Nu de helft van de stemmen is geteld, blijkt dat Labour in Schotland nog maar één parlementslid overhoudt. Prominenten als de Schotse Labour-leider Jim Murphy en campagneleider en schaduwminister van Buitenlandse Zaken Douglas Alexander moeten hun zetel afstaan. De laatste werd verslagen door een 20-jarige student. Labour moet mogelijk al zijn veertig zetels prijsgeven aan de Schotse nationalisten.

Moeilijke nacht

Partijleider Miliband spreekt van een ‘zeer teleurstellende en moeilijke nacht’ voor Labour. Hij is ‘zeer bedroefd’ over de uitslagen in Schotland. Er werd al volop gespeculeerd over het aftreden van Miliband, die tijdens de campagne in de aanloop naar de Britse verkiezingen nooit echt wist te imponeren. ‘Ed moet (…) aftreden. Iedereen hier accepteert dat,’ zei een bron binnen de partij tegen het politiek tijdschrift New Statesman.

De politicus zelf ging in het midden van de nacht naar het stemlokaal in Doncaster – het district dat hij overigens heeft gewonnen – maar wilde de toegestroomde media nog niet te woord staan. De voorpagina van Daily Mirror, de krant die Camerons beleid deze week een major fail (een grote mislukking) noemde, heeft Labour dus duidelijk niet geholpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.