buitenland

Leger Nigeria opnieuw succesvol in strijd tegen Boko Haram

Door Tom Reijner - 02 mei 2015

Het Nigeriaanse leger is er, voor de derde keer deze week, in geslaagd om honderden meisjes te bevrijden uit handen van terreurgroep Boko Haram. Zeker 234 vrouwen, meisjes en kinderen werden gered uit het Sambisa-woud.

Dat ging niet zonder slag of sloot. Volgens het leger zouden sommige vrouwen tijdens de bevrijdingsactie hebben geschoten op militairen die hen wilden helpen. De Nigeriaanse troepenmacht zegt dat zij zich na maandenlange gevangenschap zijn gaan identificeren met Boko Haram.

Campagne

Er wordt nu uitgezocht uit welke dorpen de meisjes en vrouwen afkomstig zijn. Het is ook in dit geval nog niet duidelijk of dit de groep is die in april vorig jaar werd ontvoerd uit Chibok, waarna een wereldwijde campagne volgde onder de naam Bring Back Our Girls.

Het is de derde keer deze week dat vrouwen die waren gevangen door Boko Haram, zijn bevrijd. Zeker 150 vrouwen, meisjes en kinderen kwamen donderdag vrij. Dinsdag werden al bijna 300 vrouwen en meisjes gered.

Menselijk schild

Het Nigeriaanse leger begon vorige week Boko Haram-terroristen te bestoken en verwoestte drie kampementen van de islamitische terreurbeweging in de bossen van Sambisa.

De terreurgroep heeft sinds begin 2014 zeker 2.000 vrouwen en kinderen gekidnapt. De slachtoffers worden mishandeld, verkracht en vaak als slaaf gebruikt. Ook zijn er berichten dat zij worden ingezet als menselijk schild tegen vijandelijke aanvallen.

In de afgelopen maanden boekt het slecht uitgeruste en weinig gemotiveerde Nigeriaanse leger vaker succes tegen Boko Haram. Ook de buurlanden Tsjaad, Kameroen en Niger zijn in gevecht met de terreurbeweging, die eerder nog het ‘kalifaat’ uitriep. Niger is momenteel bezig enkele eilanden in het Tsjaadmeer te ontruimen, die worden bedreigd door de radicale moslims.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.