buitenland

Libië: ‘nee’ tegen EU-actie mensensmokkelaars

Door Tom Reijner - 11 mei 2015

De Europese Unie wil met militair ingrijpen de bootjes van mensensmokkelaars voor de kust van Libië vernietigen. Maar de Libische regering ziet niets in het plan.

‘Zeer zorgwekkend’ noemt de Libische ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) het plan van de Europese Unie (EU), om geweld te gebruiken tegen mensensmokkelaars, meldt de BBC.

De criminelen brengen de vluchtelingen en gelukszoekers veelal vanuit Noord-Afrika naar Europa, in gammele bootjes en tegen flinke sommen geld. Iedereen is het er wel over eens dat daar echt iets tegen moet worden gedaan.

Mandaat

De Europese Unie probeert een VN-mandaat te krijgen om met militaire actie de bootjes van de mensenhandelaren voor de kust van Libië te vernietigen. Maandag zal de Italiaanse buitenlandchef Federica Mogherini het voorstel voor een internationale interventie verdedigen voor de VN-Veiligheidsraad. Het voorstel maakt deel uit van bredere EU-plannen om de vluchtelingenstroom over de Middellandse Zee in te dammen en te voorkomen dat vluchtelingen verdrinken.

Maar de Libische autoriteiten zien dus niets in de ideeën van ‘Brussel’. De plannen zijn niet alleen zorgwekkend, maar ook onduidelijk, zegt VN-ambassadeur Ibrahim Dabbashi. Hij wil graag weten hoe zij (de EU) het onderscheid denken te maken tussen vissersbootjes en de bootjes die worden gebruikt door de mensensmokkelaars.

Zaterdag beklaagde hij zich al over het feit dat zijn – door het Westen gesteunde – regering niet is ingelicht. EU-troepen op Libisch grondgebied komen er niet, zei Dabbashi. De beste manier om het smokkelprobleem te tackelen, is om de ‘legitieme’ regering van wapens te voorzien. Deze regering wordt ondermijnd door islamistische milities die de hoofdstad Tripoli in handen hebben. Het land is na de dood van kolonel Muammar Khadaffi een grote chaos.

Toestroom

Vooral Italië heeft heel erg last van de toestroom van vluchtelingen en gelukszoekers vanuit Libië. Rome pleit daarom al langer voor militair ingrijpen tegen de criminelen die verantwoordelijk zijn voor de mensensmokkel, waarbij honderden migranten het leven laten.

Volgens minister van Defensie Roberta Pinotti kan er effectief tegen de mensensmokkelaars worden opgetreden, omdat Italië goede inlichtingen heeft in Libië. ‘Wij hebben informatie over in welke havens ze zijn, waar ze hun boten verstoppen, waar ze elkaar ontmoeten. Wat dit betreft, hebben we alle mogelijke informatie tot onze beschikking,’ zei de minister. De Britse krant The Guardian schreef dat het Italiaanse plan de steun heeft van de EU.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.