buitenland

Maleisië en Indonesië willen nu toch bootvluchtelingen opnemen

Door Elif Isitman - 20 mei 2015

Maleisië en Indonesië hebben een tijdelijke oplossing voor de vluchtelingencrisis in de wateren van Zuidoost-Azië. De landen willen 7000 bootvluchtelingen die nu nog op zee drijven tijdelijk opvangen en binnen een jaar terugsturen.

Dat maakte de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken Datuk Seri Anifah Aman woensdag bekend. Wel benadrukken de landen dat het er niet meer dan 7000 gaan worden.

Doelloos

In Zuidoost-Azië is een vluchtelingencrisis ontstaan doordat duizenden moslimmigranten hun boeddhistische thuisland Myanmar zijn ontvlucht op weg naar Indonesië, Thailand en Myanmar.

Die laatste drie landen stuurden de vluchtelingen eerder echter terug de zee op, waardoor ze nu doelloos ronddobberen. Thailand is onlangs een zwaar offensief tegen mensensmokkelaars begonnen, waardoor nu veel meer bootvluchtelingen naar Indonesië en Maleisië worden gebracht.

Liever islamitisch

De vluchtelingen maken deel uit van de Rohingya-minderheid, die door Myanmar niet als bevolkingsgroep wordt erkend. Ook komt een deel van de vluchtelingen uit Bangladesh. Een aantal vluchtelingen zegt tegen persbureau AP dat ze de voorkeur hebben voor Maleisië en Indonesië als bestemming omdat het islamitische landen zijn: ‘het maakt niet uit welk land het is, zolang het maar een moslimland is,’ aldus een bootvluchteling. De vluchtelingen worden naar eigen zeggen uit Myanmar verdreven door boeddhisten.

Meer dan 3000 van de vluchtelingen is het inmiddels gelukt om voet aan wal te zetten. Woensdagochtend kwamen nog honderden bootvluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh aan in de provincie Atjeh, in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. Een reddingsteam uit Indonesië vond 500 bootmigranten op zee en bracht een deel van hen met  bootjes naar de kust. Ook werden meer dan 350 vluchtelingen naar de kust gebracht door vissers.

Hulp

Het reddingsplan van Maleisië en Indonesië gaat uit van hulp van de internationale gemeenschap. Die moet het terugbrengen van de vluchtelingen naar hun land van herkomst namelijk uitvoeren.

Het idee voor tijdelijke opvang kwam op tafel tijdens een overleg woensdag tussen Indonesië, Thailand en Maleisië.  Ook de financiering van de opvang moet volgens de landen internationaal worden opgehoest. De Maleisische minister van Binnenlandse Zaken heeft hulporganisaties gevraagd een steentje bij te dragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.