buitenland

Maleisië ontdekt massagraven, ‘slachtoffers mensensmokkelaars’

Door Shari Deira - 24 mei 2015

De politie in Maleisië heeft massagraven ontdekt bij dorpjes aan de grens met Thailand, vermoedelijk met slachtoffers van mensensmokkelaars. Het zou gaan om honderd tot enkele honderden lichamen.

Minister Ahmad Zahid Hamidi van Binnenlandse Zaken zegt dat autoriteiten nog bezig zijn om vast te stellen dat het inderdaad gaat om vluchtelingen, maar het is volgens hem zeer waarschijnlijk.

Lichamen

In totaal ontdekte de politie dertig enorme graven met lichamen, melden lokale media. Het zou gaan om bootmigranten uit Bangladesh en Myanmar. Vrijdag vond de politie al een graf met honderd lichamen, en Hamidi denkt dat dat de eerste vondst in een reeks was.

De massagraven werden gevonden op twee plaatsen in de provincie Perlis, die grenst aan Thailand. In het gebied zijn ook resten gevonden van kampen, waar de migranten werden vastgehouden. ‘De resten lagen daar al een tijd. Ik vermoed dat dit al ongeveer vijf jaar aan de gang is,’ zegt de minister.

Discriminatie

Zuidoost-Azië kampt al langer met een enorm aantal bootmigranten dat Indonesië, Thailand of Maleisië probeert de te bereiken. De meeste zijn Rohingya moslims, die in het overwegend boeddhistische Myanmar niet als bevolkingsgroep worden erkend en kampen met discriminatie.

De landen waar de Rohingya naar toe willen, hebben overlegd wat te doen met de vluchtelingen. Donderdag zei Myanmar voor het eerst ook te willen deelnemen aan overleg. De regering van het land ontkent dat de moslims worden achtergesteld en dat zij niet als bevolkingsgroep worden erkend.

Eten

Maleisië en Indonesië besloten deze week om zevenduizend vluchtelingen die ronddobberden op zee, tijdelijk op te vangen. Het is niet de bedoeling dat ze daar blijven, maar dat ze uiteindelijk terugkeren naar het land van herkomst.

Sommige bootmigranten dobberden wekenlang op zee, omdat Maleisië, Indonesië en Thailand hen niet wilden redden. Wel kregen zij eten, drinken en medische hulpmiddelen aan boord. Een boot met driehonderd vluchtelingen werd op deze manier heen en weer geslingerd tussen landen in de regio.

Sommige bootmigranten zorgen ervoor dat hun boot zinkt, zodat ze wel worden gered door de kustwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.