buitenland

Massa-arrest door Serviërs in Bosnië: ‘Alsof het weer 1992 is’

Door Nina Bogosavac - 08 mei 2015

In de Servische Republiek zijn woensdag 31 verdachten opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij radicaal-islamitische activiteiten. De massa-arrestatie leidt tot spanningen in het door etniciteiten verdeelde land.

Het massa-arrest – operatie ‘Ruben’ – werd volgens de onafhankelijke nieuwswebsite Balkan Insight uitgevoerd door de Servische politie en zonder de gebruikelijke samenwerking met staat en andere veiligheidsdiensten.

De actie zorgt voor onrust onder de Bosnische bevolking, politici reageren fel.

Zo beschuldigde de burgemeester van de Bosnische stad Srebrenica Bosnisch-Servische autoriteiten ervan het onderzoek naar islamitische extremisten te misbruiken om na de oorlog teruggekeerde moslims bang te maken.

Aanslag

Aanleiding voor de arrestaties was de aanslag op een politiebureau in de Oost-Bosnische stad Zvornik nabij Srebrenica. Daarbij vielen op 27 april één dode en twee gewonden.

De schutter was de 25-jarige Nerdin Ibric, die tijdens zijn daad ‘Allahu Akhbar‘ (God is groot) zou hebben geroepen, hij werd doodgeschoten door de politie. Vermoed wordt dat hij is gelinkt aan radicale moslims.

Spanningen

De massa-arrestatie leidt tot spanningen in het etnisch verdeelde land. Zvornik hoort bij de Servische Republiek (Republika Srpska), een semi-autonome Servische provincie die met de Bosnische-Kroatische federatie het naoorlogse Bosnië vormt

‘Behandeld als terroristen’

Sadik Ahmetovic, een Bosnisch parlementslid uit Republika Srpska, zei dat alle arrestanten werden behandeld als terroristen. Aan Balkan Insight liet hij weten – refererend aan de burgeroorlog in Bosnië – dat ‘Bosniakken in angst zitten en het idee hebben dat het 1992 is’.

Begin jaren negentig werden duizenden Bosniërs vermoord door beter bewapende en voorbereide Bosnische-Serviërs.

De president van Republika Srpska, Milorad Dodik, houdt woord met de actie. Een paar dagen eerder waarschuwde hij zelf veiligheidsdiensten te zullen inzetten toen bleek dat Bosnische overheidsdiensten wisten dat er mogelijk een aanslag zou worden gepleegd, maar die niet konden voorkomen: ‘Schoten zijn gelost in de Servische republiek. Wij hebben het recht onszelf te verdedigen en dat zullen wij ook doen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.