buitenland

Met deze wet kan Poetin ‘ongewenste’ organisaties sluiten

Door Shari Deira - 24 mei 2015

De Russische president Vladimir Poetin heeft een nieuwe wet getekend die buitenlandse non-gouvernementele organisaties (ngo’s) in Rusland beperkingen oplegt. ‘Ongewenste’ organisaties en hun medewerkers kunnen worden vervolgd.

Als ngo’s ‘een bedreiging vormen voor de Russische constitutionele orde, defensie en veiligheid’ kan Rusland het de organisaties verbieden om nog verder te werken in het land.

Gevangenis

De wet werd dinsdag aangenomen door het Russische Lagerhuis en inmiddels heeft Poetin ervoor gezorgd dat de wet praktijk wordt. Medewerkers van ngo’s die ongewenst zijn, kunnen zes jaar gevangenisstraf krijgen.

Critici zeggen dat deze wet een nieuwe manier is om andersdenkenden in Rusland aan te pakken. Wat ‘ongewenst’ precies betekent, is onduidelijk en het begrip staat open voor allerlei interpretaties. Human Rights Watch denkt dat vooral lokale medewerkers en activisten slachtoffer zullen worden van de wet.

Voorstanders van de nieuwe wet, zeggen dat deze essentieel is om bemoeienis van buitenaf tegen te gaan, vooral vanwege de aanhoudende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Verschillende regeringen hebben hun zorgen geuit.

Zo lieten de Amerikanen weten zich ‘ernstige zorgen’ te maken: ‘Wij vrezen dat deze nieuwe wet het werk in Rusland nog moeilijker zal maken en wij zien het als een nieuw voorbeeld van Ruslands voortdurende aanval op onafhankelijke stemmen en als een nieuwe stap om Russen van de wereld te isoleren,’ zegt een Amerikaanse regeringswoordvoerder.

Ongewenst

Ook Groot-Brittannië is bezorgd, meldt BBC News. Minister David Lidington (Europa) zegt dat er sprake is van een ‘nieuw voorbeeld van het lastigvallen van ngo’s en degenen die voor ze werken in Rusland’.

Volgens de nieuwe wet mogen financiële instellingen ook geen zaken meer doen met ngo’s die het stempel ongewenst hebben gekregen. Russen of Russische organisaties die nog wel zaken doen met deze organisaties, hangt ook een gevangenisstraf boven het hoofd.

In 2012 werden er al extra restricties opgelegd op ngo’s die zich bezighouden met politiek. Medewerkers van deze organisaties moeten zich op basis van die regelgeving laten registreren als ‘buitenlandse agenten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.