buitenland

Nederlaag IS op komst? Anti-IS-coalitie zelfverzekerd over zege

Door Tom Reijner - 02 mei 2015

De anti-IS-coalitie voert nu al negen maanden luchtaanvallen uit op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Die zijn, in combinatie met het Koerdische en Iraakse offensief, zo succesvol, dat een nederlaag van de terreurbeweging aanstaande is.

‘De vastberadenheid van de coalitie is overweldigend. Dit is de sterkste militaire coalitie ooit verzameld. Met dit plan zal IS worden verslagen,’ zei de Britse brigadegeneraal Gary Deakin vrijdag, na een meerdaagse strategievergadering van ruim 300 militaire afgevaardigden uit 39 landen in Tampa, in de Amerikaanse staat Florida.

Afspraken

Vanuit die stad coördineert het Amerikaanse leger de bombardementen op IS. De deelnemers aan de conferentie maakten afspraken over het vervolg van de luchtacties in Irak en Syrië.

Daarnaast is ook de opleiding en bevoorrading van de Iraakse troepen ter sprake gekomen. Volgens de Franse generaal-majoor Bernard Commins hebben de Iraakse troepen de opmars van het terreurleger gestuit en hen teruggedrongen. Details over de plannen van de anti-IS-coalitie, waartoe ook Nederland behoort, zijn niet gepubliceerd.

Burgerdoden

Intussen zijn bij een bombardement van de coalitie op Syrië op het stadje Birmahle veel burgerdoden gevallen. Er zouden meer dan 50 doden zijn gevallen, melden het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zaterdag en Franse media op gezag van persbureau AFP.

Het Observatorium baseert zich op bronnen in Syrië. De informatie is nauwelijks te verifiëren vanwege de voortwoekerende burgeroorlog in het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.