buitenland

Nederlanders zoeken hulp om gevaarlijk Jemen te ontvluchten

Door Tom Reijner - 21 mei 2015

Maar de vraag is waarom ze eerdere, dringende oproepen vanuit Nederland naast zich neer hebben gelegd. Evacuatievluchten werden aangeboden, maar zijn nu veel te risicovol.

De afgelopen maand hebben nog tientallen Nederlanders in Jemen hulp gezocht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maar Nederland kan geen evacuatie uit Jemen meer uitvoeren omdat de risico’s te groot zijn, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag aan de Tweede Kamer.

Risico’s

De personen hebben er immers zelf voor gekozen om de reisadviezen en oproepen naast zich neer te leggen, en in Jemen te blijven, dus die risico’s zijn niet te rechtvaardigen. Bovendien is de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Sana’a al sinds februari gesloten.

Het ministerie probeert deze mensen nu ‘zo goed mogelijk te helpen’ bij hun vertrek. Er wordt contact gehouden met de nog aanwezige landgenoten. waarbij zij op andere mogelijkheden worden gewezen om weg te gaan, via onder meer evacuatievluchten van de Internationale Organisatie voor Migratie.

Voor 28 Nederlanders en vier Jemenitische echtgenotes was de tussenkomst van het ministerie succesvol: zij hebben het verscheurde Arabische land weten te verlaten. Op dit moment zijn er volgens het ministerie nog acht Nederlanders en een Jemenitische echtgenote bekend die hulp willen om uit het land te vertrekken.

Luchthaven

Sinds vorig jaar augustus zijn Nederlanders in het door oorlog geteisterde land verschillende keren opgeroepen om weg te gaan. Eind januari zei een woordvoerder van het ministerie, toen er weer het dringende advies werd gegeven het land zo snel mogelijk te verlaten, dat de Nederlanders ‘de situatie in het land goed kennen’.

Daarom kozen zij ervoor te blijven. Maar op dat moment was de internationale luchthaven van Sana’a nog gewoon in gebruik, en konden de Nederlanders zo weg als ze dat zouden willen. Sinds de bombardementen van de Saudische luchtmacht zijn de landingsbanen ernstig beschadigd geraakt, waardoor het land moeilijk te bereiken is.

De situatie in Jemen is er de afgelopen tijd niet beter op geworden. Sjiitische Houthi-rebellen hebben, met steun van Iran, een groot deel van het land bezet en de wettige regering is naar het buitenland gevlucht. Onder leiding van Saudi-Arabië probeert een soennitische coalitie met steun van de Amerikanen de opmars van de opstandelingen met bombardementen te stuiten. Een vredesoplossing lijkt verder weg dan ooit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.