buitenland

Nemtsov-rapport: Poetin liegt over rol bij conflict Oekraïne

Door Tom Reijner - 12 mei 2015

Hoewel het Kremlin ontkent dat het direct betrokken is (geweest) bij de oorlog in het oosten van Oekraïne, trekt het rapport van de vermoorde politicus Boris Nemtsov een heel andere conclusie. Dit zijn de beschuldigingen.

Het 64-pagina’s tellende verslag, dat is gebaseerd op onderzoek van de in februari geliquideerde oppositieleider, werd dinsdag gepubliceerd.

Veldslagen

Er staat in dat Rusland wel degelijk Russische militairen naar de frontlinie in Oost-Oekraïne heeft gestuurd, en dat zeker 220 soldaten om het leven zijn gekomen. Zij kwamen om bij twee veldslagen, een rond Ilovaisk (in augustus vorig jaar) en tijdens de strijd rond het strategische stadje Debaltseve, die uiteindelijk werd beslecht in het voordeel van de separatisten.

In het rapport staat verder dat Moskou omgerekend een miljard dollar heeft uitgetrokken aan steun voor de pro-Russische separatisten, de tegenstanders van de machthebbers in Kiev.

Kogels

Oud-vicepremier Nemtsov, die een tijdlang onderzoek deed naar de bemoeienis van het Kremlin bij de verbeten strijd, kon zijn werkzaamheden niet afmaken. In februari kwam er op brute wijze een eind aan zijn leven, toen hij midden in de Russische hoofdstad, werd doorzeefd met kogels.

Zijn medewerkers, die de studie van Nemtsov afrondden, beschuldigen president Vladimir Poetin van leugens, omdat hij blijft ontkennen een rol te spelen bij het conflict in buurland Oekraïne. Het rapport is onder meer gebaseerd op vraaggesprekken met nabestaanden van dode soldaten. Een aantal van hen kreeg een schadevergoeding aangeboden, als zij ten minste hun mond zouden houden.

Gevoelig

De Russen die naar Oekraïne gingen, werden volgens de onderzoekers wel eerst ontslagen uit het leger, zodat het op papier klopt dat er geen Russische militairen meevochten. Ze kregen echter wel geld en wapens, is een van de conclusies. Ilja Jasjin, een activist die nauw met Nemtsov samenwerkte, sprak tijdens de presentatie van een ‘cynische oorlog zonder oorlogsverklaring, die een misdaad is tegen de hele Russische natie’.

Poetin maakte volgens hem de Russen en Oekraïners ‘tot vijanden’. Het was overigens niet eenvoudig een drukkerij te vinden die het document wilde uitprinten. De vraag of het Kremlin zich ook actief militair mengt in het conflict bij de buur, ligt gevoelig in Rusland, schrijft de BBC. Aanhangers van Nemtsov denken te weten dat hij om het leven werd gebracht vanwege de gevoelige informatie die hij in handen had.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.