buitenland

Nieuwe verovering IS: Iraakse leger ontvlucht Ramadi

Door Shari Deira - 18 mei 2015

Terreurbeweging IS heeft de strijd om de Iraakse stad Ramadi gewonnen van het Iraakse leger. De laatste delen van de hoofdstad van de provincie Anbar zijn ingelijfd en militairen zijn gestopt met vechten.

De afgelopen dagen is er intensief gevochten om Ramadi, een stad ongeveer 100 kilometer ten westen van Bagdad.

Strijd

Er was zondag lange tijd onduidelijkheid over wie het nu voor het zeggen heeft in Ramadi. Stamleider Ahmed al-Dulaimi en IS beweerden eerder al dat IS de stad had veroverd, maar dit werd niet door autoriteiten bevestigd.

Inmiddels bevestigen ook de gouverneur van Anbar en de burgemeester dat het Iraakse leger zich heeft teruggetrokken. De Iraakse premier Haider al-Abadi drong er bij de troepen op aan om Ramadi niet uit handen te geven en zei dat hij meer sjiitische milities naar de stad zou sturen.

Het leger slaagde er niet in om de strijd om Ramadi te winnen. De munitie raakte op en een legerofficier zegt tegen BBC News dat militairen zich hebben teruggetrokken op een militaire basis in de stad Khalidiya, ten oosten van Ramadi.

Hoewel Irakezen zeggen dat Ramadi in handen is van IS, willen de Verenigde Staten dat niet. De situatie zou nog vloeibaar zijn, met aanhoudende gevechten. Wel geven de Amerikanen toe dat het erop lijkt dat de strijd wordt beslecht in het voordeel van IS. De Amerikanen zeggen dat zij Irak zullen helpen de stad te heroveren.

Macht

IS probeert Ramadi al langer te veroveren. Het is de hoofdstad van de grootste provincie van Irak, met belangrijke wegen die leiden naar Jordanië en Syrië. IS zou de macht hebben in ongeveer de helft van de provincie.

De situatie in de stad is chaotisch. ‘IS-strijders zijn in bijna elke straat en het regent mortieren,’ zegt een Iraakse militair. IS gebruikte autobommen om de stad binnen te dringen. Tijdens de strijd zijn de afgelopen dagen zeker vijfhonderd militairen en burgers om het leven gekomen. Zo’n achtduizend inwoners zouden de stad zijn ontvlucht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.