buitenland

Nigel Farage haalt geen zetel en stapt op als UKIP-leider

Door Tom Reijner - 08 mei 2015

Nigel Farage, de leider van de anti-EU-partij UK Independence Party heeft de verkiezingsstrijd in zijn district Thanet South niet gewonnen, waardoor hij geen zetel behaalt in het Lagerhuis. Farage stapt daarom op, zoals hij eerder beloofde.

Overigens betekent dat niet het einde van Farages betrokkenheid bij de UKIP. ‘Ik ga een tijdje niets doen en me niet met politiek bezighouden. In september zijn er leiderschapsverkiezingen en ik zal er in de zomer over nadenken of ik me daarvoor verkiesbaar zal stellen,’ meldt Sky News.

‘Een partij in dit land heeft bijna 4 miljoen stemmen gekregen, maar slechts één zetel gewonnen, ‘ zei Farage bitter over de verkiezingsuitslag. ‘Het is tijd voor echte hervormingen en de UKIP moet die strijd leiden.’

Persoonlijk vlak

In het kiesdistrict Thanet South kreeg de kandidaat van de Conservatieven – dé grote winnaar van de Britse parlementsverkiezingen – bijna drieduizend stemmen meer.

In een eerste reactie zei de flamboyante UKIP-leider, die wel een zetel in het Europees Parlement heeft, dat hij professioneel gezien ontgoocheld is, maar dat hij ‘op persoonlijk vlak’ nog nooit zo gelukkig is geweest. ‘Er valt een groot gewicht van mijn schouders,’ sprak hij.

Boodschap

Eerder op vrijdag reageerde hij op verslaggevers, die hem vroegen of hij zich aan zijn woord zou houden, met de woorden: ‘Noemt u mij nu een leugenaar?’

Ook haalde hij uit naar de krantenThe Sun en de Daily Mail. ‘Zij zeiden dat de UKIP de stemmen zou afpakken van de Conservatieven. God help ons,’ zei Farage kortaf, voordat hij wegliep bij de interviewer.

UKIP en Farage voerden een felle campagne met de belofte dat ze het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zouden laten treden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.