buitenland

Nog altijd veel verwarring over ‘coup’ Burundi

Door Tom Reijner - 14 mei 2015

Wie is er donderdag feitelijk aan de macht in het Afrikaanse land Burundi? Niemand die het echt weet, na de vermeende staatsgreep van gisteren.

De hoogste generaal van het leger, Prime Niyongabo, heeft in elk geval een verklaring doen uitgaan waarin hij zegt dat de couppoging is mislukt. Troepen die loyaal zijn aan president Pierre Nkurunziza hebben gewoon nog de controle over Burundi.

Uit het boekje

Deze verklaring komt een dag nadat een andere generaal liet weten dat de president was afgezet. Deze generaal-majoor, Godefroid Niyombare, zou aan een overgangsregering werken en tevens zijn aangesteld als interim-president.

Even daarna waren er berichten dat soldaten het gebouw van de staatsomroep hadden omsingeld. Een poging tot staatsgreep uit het boekje dus. Overigens zouden ook vandaag rond de staatszender en twee radiostations gevechten zijn, meldt de BBC.

Ontmoeting

President Nkurunziza bevond zich toen al niet meer in het land. Hij was een uur voor de geclaimde coup uit het land vertrokken naar Tanzania. Daar had hij een ontmoeting met andere Afrikaanse leiders uit de regio om te praten over de hardnekkige crisis in Burundi.

Het is onduidelijk waar hij nu is. Volgens Tanzania heeft Nkurunziza dat Oost-Afrikaanse land verlaten en is hij naar Burundi teruggegaan. Maar een andere bron meldt dat hij Tanzania niet heeft verlaten, simpelweg omdat zijn toestel niet zou kunnen landen in de Burundese hoofdstad Bujumbura. De coupplegers zeggen dat de vliegvelden en grenzen zijn gesloten.

Wel heeft de president van zich laten horen via Twitter. Blijf vooral kalm, roept hij de bevolking op. Honderden tegenstanders gingen gisteren enthousiast de straat op na het nieuws over de vermeende staatsgreep.

Grondwet

Er braken een aantal weken geleden protesten uit in Burundi toen bleek dat Nkurunziza een derde termijn wilde, door deel te namen aan de komende verkiezingen. Dat is iets dat volgens de grondwet van het Afrikaanse land niet mag. Maar Nkurunziza zei dat hij bij zijn eerste termijn niet was gekozen, maar was aangesteld door het parlement.

Het dieptepunt in deze wekenlange protesten was de levende verbranding van een man, die er door een boze menigte van werd beschuldigd lid te zijn van de jeugdafdeling van de regeringspartij Imbonerakure. Om zijn nek werden volgens ooggetuigen autobanden gehangen, die daarna in brand werden gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.