buitenland

Ook deze culturele schat dreigt in handen IS-barbaren te vallen

Door Servaas van der Laan - 15 mei 2015

Eerder zetten de strijders van Islamitische Staat (IS) hun bijlen al in eeuwenoude ruïnes en een stadsmuur. Nu dreigt ook de archeologische stad Palmyra in handen van de barbaren te vallen.

De leden van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) praten hun vele gruweldaden goed aan de hand van een eeuwenoud boek, maar met andere culturele overblijfselen van vroegere beschavingen lijken de terroristen niet veel op te hebben.

Botte bijlen

Nadat de leden van IS eerder hun bijlen in de Assyrische ruïnes bij Nimrud en een oude stadsmuur van Nineveh hadden gezet, lijken ze het nu gemunt te hebben op de archeologische stad Palmyra.

Deze culturele schat, die bekend staat als één van de belangrijkste en meest bezochte archeologische plekken in het Midden-Oosten wordt op dit moment verdedigd door het Syrische leger. Het risico bestaat dat het leger van president Bashar al-Assad zich terug moet trekken en dat deze ‘Stad van Duizend Zuilen’ in handen van de soennitische barbaren zal vallen.

Historische ramp

Dat dit een nieuwe cultuurhistorische ramp zou betekenen, is wel duidelijk. Palmyra is een eeuwenoude stad die werd gebouwd bij een oase op de zijderoute. De stad heet eigenlijk Tadmoor, maar werd door de Romeinen Palmyra genoemd vanwege de vele palmbomen in de stad.

Palmyra groeide in de tweede en derde eeuw na christus uit tot één van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk. Inwoners verdienden veel geld door bescherming te bieden aan de vele handelaren die op hun kamelen de stad passeerden.

Catastrofe

Palmyra was tot enkele jaren geleden de grote toeristische trekpleister in Syrië. Naast de imposante ruïnes is er onder meer een grote tempel te zien die nog vrijwel intact is. Verder is er een oud circustheater, een hoofdweg met statige pilaren en zijn er vele beelden en inscripties van volkeren die er de afgelopen eeuwen passeerden.

Historici in Syrië waarschuwen voor een ‘catastrofe’ als de extremisten erin slagen de oude stad te bereiken. ‘Ze zullen alles vernietigen. De tempels, de ruïnes, de tombes,’ zei het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst.

Irak

Intussen boekten de IS-strijders in Irak al een belangrijke overwinning in de provincie Anbar in het westen van het land. Strijders van IS hebben vrijdag de zwarte vlag van de terreurbeweging gehesen boven een gebouw van de provinciale regering in de stad Ramadi. IS gebruikte in de nacht van donderdag op vrijdag een gepantserde bulldozer om door wegblokkades te breken die de weg naar het politiebureau blokkeerden. Bij het politiebureau werd het voertuig opgeblazen. Bij diverse aanvallen met autobommen op verschillende overheids- en militaire doelen zijn volgens ziekenhuisbronnen ten minste elf mensen gedood.

Ramadi, waar voornamelijk soennieten wonen, ligt al langer onder vuur van IS. De terreurgroep probeert sinds april de stad in te nemen. IS heeft in het noorden en oosten van de stad terrein gewonnen en heeft nu ook het centrum van de stad bereikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.