buitenland

Operatie Triton Middellandse Zee: bijna 6.000 migranten gered

Door Shari Deira - 04 mei 2015

Het was een druk weekend voor onder meer Italiaanse en Franse schepen. De afgelopen dagen zijn er ruim 5.800 Afrikaanse bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee gepikt voor de kust van Libië.

Het gaat om een van de grootste reddingsoperaties ooit, waarbij ook de lichamen van enkele overleden bootvluchtelingen zijn gevonden.

Bootjes

Reddingswerkers haalden 3.472 bootvluchtelingen uit zeven houten bootjes en negen rubberen vaartuigen. Volgens de kustwacht waren sommige boten geschikt voor slechts twintig inzittenden.

Het Italiaanse marine fregat Bersagliere redde 778 illegale migranten uit vijf bootjes ten zuiden van het eiland Lampedusa. Bij andere reddingsacties op de Middellandse Zee werden nog honderden migranten uit de kleine bootjes gehaald.

Italië coördineerde de vele reddingsoperaties van afgelopen weekend. Het Franse schip Birot maakte deel uit van operatie Triton, en haalde honderden migranten uit drie bootjes. Onder hen waren ook twee vermeende mensensmokkelaars.

Mensensmokkelaars maakten afgelopen weekend gretig gebruik van het goede weer en de gunstige omstandigheden op zee. Ondanks de reddingsacties kwamen drie migranten om het leven, nadat zij in het water sprongen.

Triton

Diverse hulporganisaties hebben de Europese Unie opgeroepen meer te doen voor bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. De Unie heeft beloofd vaker in actie te komen op zee, met als resultaat de missie Triton.

Aanleiding hiervoor was de ramp met een boot met zeker 750 migranten aan boord. Maandelijks trekt de Unie 9 miljoen euro uit voor operatie Triton.

Hoewel er veel nieuws is over bootjes die zinken tijdens de oversteek van Libië naar Italië, brengen de meeste vluchtelingen het er goed vanaf. Dit jaar zijn er al ruim 25.000 migranten levend uit de gammele bootjes gehaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.