buitenland

Operatie Triton pikt 3.427 migranten op voor Libische kust

Door Servaas van der Laan - 03 mei 2015

De Europese reddingsoperatie Triton heeft zaterdag 3.427 immigranten opgepikt uit bootjes die dobberden op de Middellandse Zee. Het is het directe resultaat van het opschroeven van de reddingsmissie.

Europa wil nieuwe drama’s op de Middellandse Zee koste wat kost voorkomen en heeft de reddingsoperatie Triton weer flink opgeschroefd.

Ophaaldienst

Het resultaat is dat de mensensmokkelaars in Libië hun volgepropte bootjes niet eens meer af hoeven te tanken. Europese marineboten komen de migranten nu letterlijk ophalen voor de Libische kust.

Maar liefst zestien marineboten van onder meer Italië en Frankrijk waren zaterdag betrokken bij een grote reddingsoperatie waarbij uiteindelijk 3.427 personen van zee werden gehaald. Zij zijn overgebracht naar diverse opvangcentra op Lampedusa, Sicilië of het Italiaanse vasteland. Enkelen zullen asiel krijgen, de meesten verdwijnen vrijwel zeker in de illegaliteit.

Opgelucht

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) liet weten ‘opgelucht’ en ‘dankbaar’ te zijn voor de reddingsactie van de samenwerkende Europese landen. De actie heeft mogelijk een drama zoals vorige maand, waarbij honderden migranten een zeegraf vonden in de Middellandse Zee, kunnen voorkomen.

Het aantal van bijna 3.500 migranten dat op één dag van zee wordt gehaald, is ongekend hoog. Ook in Libië weten ze dat operatie Triton weer op volle kracht is. De kans om in levenden lijve het Europese vasteland te bereiken is aanzienlijk toegenomen. Dankzij de reddingsmissie zullen minder mensen sterven op zee, maar de schaduwzijde is dat de marine opereert als helper van de mensensmokkelaars. In heel het weekend werden in totaal 4.200 personen van zee gevist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.