buitenland

Opnieuw particulier schip aangevallen bij Libische kust

Door Servaas van der Laan - 11 mei 2015

Een Turks koopvaardijschip is zondag aangevallen voor de Libische kust. Het is het volgende bewijs dat particuliere schepen niet langer veilig zijn in de Middellandse Zee.

Een Turks vrachtschip voer zondag nabij de Libische havenstad Tobruk toen het plotseling met granaten werd bestookt.

Vervolgens werd het schip ook vanuit de lucht aangevallen. Eén van de bemanningsleden is daarbij om het leven gekomen. Meerdere personen raakten gewond, bevestigde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie weet nog niet wat er precies is gebeurd, maar zeker is dat het schip in internationale wateren voer toen het werd aangevallen. Dit maakt het volgens het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties een daad van piraterij.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat een particulier schip wordt aangevallen in de Middellandse Zee. Vorige maand werd een Siciliaanse vissersboot het doelwit van gewapende rebellen. De gewapende mannen deden zich voor als medewerkers van de ‘Libische autoriteiten’, maar in werkelijkheid bleek het te gaan om piraten die het schip probeerden te enteren.

Mogelijk wilden zij het gebruiken voor de illegale handel van migranten op de Middellandse Zee. Mede dankzij heldhaftig optreden van de Siciliaanse kapitein mislukte het plannetje van de islamitische rebellen deze keer. In januari werd een Griekse olietanker gebombardeerd door een Libisch gevechtsvliegtuig. Opnieuw gebeurde dit voor de Libische kust.

Verplichting tot beschermen

Dat particuliere schepen worden aangevallen in territoriale wateren is juridisch een belangrijk gegeven. Dit geeft de landen onder wiens vlag de koopvaardijschepen varen immers de volkenrechtelijke verplichting de schepen te beschermen. Dit gebeurde de afgelopen jaren al in de Hoorn van Afrika en kan nu dus ook op de Middellandse Zee gaan gebeuren.

Italië pleit al veel langer voor militair ingrijpen tegen de criminelen die verantwoordelijk zijn voor de mensensmokkel en de daarbij gepaard gaande onrust op de Middellandse Zee.

Oorlog

‘We moeten beseffen dat we in oorlog zijn met de mensenhandelaren. We kennen in de geschiedenis geen andere vergelijkbare handel van mensenvlees dan de slavernij,’ zei de Italiaanse premier Matteo Renzi vorige maand.

Volgens minister van Defensie Roberta Pinotti kan er effectief tegen de mensensmokkelaars worden opgetreden, omdat Italië goede inlichtingen heeft in Libië. ‘Wij hebben informatie over in welke havens ze zijn, waar ze hun boten verstoppen, waar ze elkaar ontmoeten. Wat dit betreft, hebben we alle mogelijke informatie tot onze beschikking,’ zei de minister.

VN-mandaat

Italië zoekt naar een VN-mandaat voor militair ingrijpen en heeft een concept-plan voorgelegd aan de Europese partners Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Litouwen.

Volgens The Guardian heeft het Italiaanse plan de steun van de EU en wordt er op dit moment een resolutie voorbereid door Groot-Brittannië. Naar verwachting zal de Veiligheidsraad over een week stemmen over het plan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.