buitenland

Oude Le Pen geeft zich niet gewonnen in vete met dochter

Door Tom Reijner - 11 mei 2015

De ruziezoekende Jean-Marie Le Pen (86) weet van geen ophouden: hij gaat een eigen politieke beweging oprichten. Een die overigens geen concurrent moet worden van Front National, de Franse partij waar dochter Marine de leiding over heeft.

De hoogbejaarde oprichter van de partij twitterde maandag over zijn plannen. ‘Ik ben een strijder en zal strijden zolang ik er de kracht voor heb,’ aldus de politicus.

Tandem

Hij wil de ‘fouten in ons eigen kamp (het Front National)’ rechtzetten. ‘Als Marine Le Pen het rechte pad van denken weer vindt, is alles nog mogelijk. Ik stem op haar in 2017 als haar lijn die van het Front National weer is.’ En ‘er moet binnen de partij een terugkeer komen na een echte democratie’, voegde hij er nog aan toe.

De verhouding tussen vader en dochter – eens de tandem van de partij – is al enige tijd ernstig bekoeld. Zijn herhaaldelijke antisemitische uitspraken en bagatellisering van de Holocaust hebben kwaad bloed gezet bij Marine Le Pen, die hem in scherpe bewoordingen terechtwees.

Familievete

Daarop escaleerde de familievete. Jean-Marie vertelde eerder deze maand dat hij zich schaamt voor zijn dochter, die het electoraal niet slecht doet in Frankrijk.  ‘Ik hoop dat de voorzitter van Front National snel trouwt, en haar achternaam verandert.’ Hij voelt zich door haar ‘absoluut schandalig’ behandeld.

Even daarvoor werd het lidmaatschap van Jean-Marie Le Pen opgeschort.  Hij mag niet meer namens de partij spreken. Een bijzonder partijcongres moet uiteindelijk bepalen of hij erevoorzitter mag blijven voor Front National.

Vandaag koos Le Pen mildere bewoordingen. Hij vindt dat zijn dochter ‘van grote waarde is’, maar zich te veel laat beïnvloeden door andere hooggeplaatsten binnen de partij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.