buitenland

Palestijnen trekken FIFA-motie Israël in, maar ‘verzet blijft’

Door Elif Isitman - 29 mei 2015

De Palestijnse voetbalbond heeft het verzoek aan de FIFA om Israël te schorsen op de valreep ingetrokken. Voorzitter Jibril Rajoub geeft aan dat hij zich heeft laten ‘overtuigen’ de motie in te trekken.

De Palestijnen wilden de motie indienen juist op het moment dat alle ogen op het corruptieschandaal in de FIFA-top waren gericht. Donderdag protesteerden Palestijnse actievoerders in Zürich bij de opening van het FIFA-congres.

De actievoerders eisten het vertrek van Israël uit de wereldvoetbalorganisatie. Aanwezige landen zouden vrijdag over de motie stemmen, maar dat is nu dus niet langer nodig. Op de valreep besloot de Palestijnse voetbalbond de motie in te trekken.

Rode kaart

Volgens voorzitter Rajoub betekent dit niet dat niet dat hij zich niet meer zal verzetten tegen de regels van de Israëlische bond. Hij toonde tijdens het congres een rode kaart om zijn woorden kracht bij te zetten.

De Palestijnse bond neemt het Israël kwalijk dat het Palestijnse spelers en functionarissen belemmert in het reizen tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Israël zou hiermee de regels van de FIFA overtreden, aldus de Palestijnen.

De Israëlische voetbalbond zegt echter dat de reisbeperkingen niets te maken hebben met voetbal maar met de staatsveiligheid in het algemeen. Het kan niet anders: veiligheid in het land gaat nu eenmaal boven de FIFA-regels, stelt de bond.

De twee landen steggelen al meer dan twee jaar over de kwestie. Sepp Blatter, die vrijdag opnieuw verkiesbaar is voor het voorzitterschap van de FIFA, was vorige week nog in de Palestijnse gebieden om het langlopende (voetbal)conflict te beëindigen. Hij liet vrijdag de vertegenwoordigers van de twee landen op het congres van de FIFA elkaar de hand schudden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.