buitenland

Platini reageert: ‘zo verslaan we Blatter’

Door Nina Bogosavac - 28 mei 2015

Als het aan de UEFA ligt, is het een optie om de FIFA te verlaten, dat bevestigde UEFA-voorzitter Michel Platini donderdagmiddag. ‘Als UEFA willen wij niet meedoen aan een nieuw mandaat van Blatter. Hij moet direct opstappen.’

Een paar uur voor de ingelaste persconferentie in Zürich spraken Michel Platini (UEFA) en Sepp Blatter (UEFA) elkaar. Platini verzocht Blatter in dat gesprek op te stappen. ‘Genoeg is genoeg. Of hij stapt op of hij moet vrijdag worden weggestemd’, vertelde de Franse Platini diezelfde middag tegen de pers.

Aangedaan

Volgens Platini luisterde de 79-jarige Zwitser naar hem en was hij aangedaan doordat zij als vrienden met elkaar spraken.

‘Ik heb gezegd dat hij moet vertrekken. Maar zijn strategie is om mensen te overtuigen op hem te stemmen zodat hij ‘de democratie zijn werk kan laten doen’ zodat hij wordt herkozen.’

De UEFA besloot vanmiddag de voorzittersverkiezing van vrijdag niet te boycotten. Platini verwacht dat vrijwel alle Europese bonden op Blatters tegenkandidaat prins Ali Bin Al-Hussein zullen stemmen. Platini: ‘Ik denk dat Europa veel stemmen kan opbrengen, ik hoop 54, 53. Maar minimaal 45.’

Daarnaast beschikt Prins Ali Bin Al-Hussein buiten Europa over de steun van meer dan zestig bonden. Blatter heeft daarentegen heel Afrika en een groot aantal ministaatjes in zijn zak.

Arrestatie

Drie jaar lang deed de FBI onderzoek naar FIFA-officials, van wie er woensdag zeven werden gearresteerd in Zwitserland.

Uit beschikbare informatie blijkt dat er sprake is van ‘systematische en diepgewortelde corruptie, zowel binnen als buiten de Verenigde Staten’, dat zei de Amerikaanse minister van justitie Loretta E. Lynch.

In het onderzoek worden nog eens vijf topmannen van media- en sportmarketingbedrijven verdacht.

Jordanese prins

KNVB-directeur Bert van Oostveen liet donderdag weten dat er opnieuw is gesproken om een tegenhanger van de FIFA op te richten. ‘Daar hebben we het wel eens vaker over gehad met zijn allen’, vertelde hij namens de Nederlandse delegatie in Zürich . ‘Dat blijft een mogelijkheid. Maar laten we hopen dat dit niet nodig is en prins Al Bin Al-Hussein vrijdag de verkiezingen wint.’

Dat de FIFA schoon schip moet maken en de corruptie moet aanpakken, is volgens minister Edith Schippers (VVD,Volksgezondheid, Welzijn en Sport) al jaren duidelijk. ‘Laat dit een hele harde wake-up call voor de FIFA en haar leden zijn dat het echt en snel anders moet. De bal ligt bij de FIFA. Wij mogen dat ook verwachten van hen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.