buitenland

Pleidooi voor algeheel slachtverbod koeien in India

Door Wilma van der Maten - 15 mei 2015

Activisten in India willen een algeheel slachtverbod voor koeien. Zij stuiten daarbij op verzet van consumenten en economen.

In India mag geen (heilige) koe worden gedood, maar het land is met een jaarlijkse uitvoer van bijna 2 miljoen ton rundvlees wel de grootste vleesexporteur ter wereld. ‘Hypocriet beleid dat geheel tegen de religieuze hindoeleer ingaat,’ vinden strikte vegetariërs.

Daarom kondigt de Indiase ­variant van Stichting Lekker Dier een felle campagne aan tegen alle ‘moordhuizen’ waar runderen voor de uitvoer worden geslacht.

Slachtverbod

Woordvoerder Ashoo Mongia verwijt premier Narendra Modi kiezersbedrog. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2014 beloofde Modi een eind te maken aan de ‘roze revolutie’, de vleesexport, die de Congrespartij in de afgelopen decennia zo succesvol had ingezet.

Om de activisten tegemoet te komen, kondigde de regering in de zuidelijke deelstaat Maharashtra recent een slachtverbod af. In heel Mumbai is tot grote woede van consumenten geen biefstukje meer verkrijgbaar. Maar de ban gaat volgens radicale hindoes niet ver genoeg: er moet een landelijk slachtverbod komen.

Belastingbetalers

Vleesexporteur Mujeeb Malik gelooft niet dat de premier ooit voor deze activisten zal buigen. ‘Wij dragen voor 80 procent bij aan de landbouwexport en voeren meer vlees dan basmatirijst uit. En wij behoren tot de grootste belastingbetalers in dit land.’

Ook economen waarschuwen de regering niet tot een algeheel slachtverbod over te gaan. Het land zal dan met een enorm koeienoverschot kampen. Wie zorgt er straks voor ‘moederkoe’ als ze geen melk meer kan geven?

Mag de boer het bejaarde beest tot aan zijn natuurlijke dood niet meer aan slachthuizen verkopen, dan zit hij met een grote finan­ciële strop en stuurt hij het dier gewoon weer de drukke straat op.

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.