buitenland

President Burundi: ik was vooral bezig met dreiging Al-Shabaab

Door Tom Reijner - 17 mei 2015

President Pierre Nkurunziza heeft zondag, voor het eerst sinds de mislukte staatsgreep van vorige week, zijn gezicht laten zien. In zijn presidentiële paleis in de hoofdstad Bujumbara sprak hij een aantal verzamelde journalisten toe.

Die bijeenkomst ging niet over de in de kiem gesmoorde staatsgreep, maar veeleer over de dreiging van moslimextremisme vanuit Somalië, meldt persbureau Reuters.

Dreiging

De terroristen van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab dreigden deze week met een aanslag in Burundi, omdat het land deelneemt aan de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië.

Daar ben ik al de hele tijd druk mee bezig, sprak de president. In een radiotoespraak vrijdag refereerde Nkurunziza wél aan de enorme onrust in zijn land. De orde in Burundi is weer hersteld, zei hij toen: de grenzen zijn weer open en de verkiezingen worden gehouden volgens plan.

Rellen

Het is juist die stembusgang die de afgelopen weken tot grote consternatie en rellen leidde in het kleine Afrikaanse land met bijna 11 miljoen inwoners. Nkurunziza wil opgaan voor een derde termijn als president, maar volgens zijn tegenstanders is dat in strijd met de wet: een president mag maar voor twee termijnen worden gekozen.

De president wijst er zelf op dat hij in zijn eerste termijn niet was gekozen, maar was aangesteld door het parlement. Toen hij, te midden van alle protesten tegen zijn bewind, in Tanzania was voor een regionale top, verklaarde een hoge generaal dat hij de macht had overgenomen en dat de president was afgezet.

Honderden tegenstanders gingen na dat bericht enthousiast de straat op. Maar tevergeefs: de president keerde terug, en drie generaals van het leger en twee van de politie. die mogelijk bij de coup betrokken waren, zijn opgepakt. Zij dienen zich voor de rechter te verantwoorden, zei Nkurunziza voor het weekeinde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.