buitenland

Protesteren Palestijnen in Zürich ook tegen Blatter? Nou, nee

Door Servaas van der Laan - 28 mei 2015

Palestijnse actievoerders hebben donderdag bij de opening van het FIFA-congres in Zürich geprotesteerd. De activisten riepen niet om het vertrek van Sepp Blatter maar eisen dat Israël wordt verbannen uit het voetbalorgaan.

Terwijl de gehele voetbalwereld bezig is met het corruptieschandaal in de FIFA-top hebben Palestijnse actievoerders hele andere zaken aan hun hoofd.

Anti-Israël

Met Palestijnse vlaggen en borden met de tekst ‘Free Palestine’ demonstreerden ongeveer honderd demonstranten donderdag bij de opening van het 65ste FIFA-congres.

Niet de criminele activiteiten van de voltallige leiding van het voetbalorgaan, maar een motie tegen Israël houdt deze actievoerders bezig. De motie, die vrijdag tijdens het congres in stemming zal worden gebracht, roept de FIFA op Israël te verbannen uit het voetbalorgaan.

Reisbeperkingen

Volgens de Palestijnen overtreedt Israël de FIFA-regels door reisbeperkingen op te leggen aan Palestijnse voetballers. De Israëlische voetbalbond zegt dat de restricties niets te maken hebben met de sport maar met de veiligheid in het algemeen. Veiligheid van het land gaat nu eenmaal boven de FIFA-regels, stelt de Israëlische bond.

Het is de derde keer dat Jibril Rajoub, de afgevaardigde namens de Palestijnse voetbalbond, de motie in stelling wil brengen. De afgelopen twee keer wist Blatter het idee uit zijn hoofd te praten. Maar ondanks dat de omstreden FIFA-baas vorige week nog in de Palestijnse gebieden was en vrolijk met Abu Mazen poseerde, laten de Palestijnen zich dit keer niet meer tegenhouden.

Van Praag

Vrijdag zullen de FIFA-landen over de motie stemmen. Als een meerderheid van driekwart van de 209 landen voor de motie stemt, zal de motie doorgang vinden.

Alleen al daarom, zei KNVB-voorzitter Michael van Praag, is het van belang dat de Europese landen het congres niet boycotten. ‘Over zo’n belangrijke kwestie kan toch niet worden gesproken zonder dat de UEFA aanwezig is.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.