buitenland

Rechter oordeelt: protserige paleis van Erdogan is illegaal

Door Elif Isitman - 26 mei 2015

Het gigantische paleis dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor zichzelf heeft laten bouwen, is illegaal gebouwd. De bouwvergunning wordt post factum ingetrokken.

Dat bepaalde de hoogste bestuursrechter van Turkije dinsdag. De rechter noemt het paleis een ‘illegale constructie’.

Duizend kamers

De bouwvergunning voor het Ak Saray (Witte Paleis) zou niet in orde zijn. De vereniging van architecten, onder leiding van voorzitter Tezcan Karakus Candan, klaagde eerder bij het hof, omdat het pompeuze pand met meer dan duizend kamers illegaal midden in een park uit de grond werd gestampt.

De rechter geeft de architecten gelijk, maar het is nog maar de vraag wat dat voor gevolgen heeft. Ook voor de rechter zelf: er worden regelmatig rechters gearresteerd die openlijk tegen het gedachtegoed van de Turkse president ingaan.

Het Witte Paleis zou zes keer groter zijn dan het Witte Huis en zevenentwintig keer groter dan het Élysée, de ambtswoning van de Franse president.

Staatsgeheim

Sinds 2011 werden verschillende gerechtelijke eisen uitgevaardigd voor een  bouwstop van Ak Saray, die allen door Erdogan werden genegeerd. Vermoedelijk zal hij zich van deze uitspraak ook weinig aantrekken.

Vorig jaar zei hij, na eenzelfde soort uitspraak van de rechter: ‘Laat hen het paleis maar vernietigen, als zij daarvoor genoeg macht hebben. Zij bevalen om de bouw uit te stellen, maar zullen het niet kunnen stoppen. Ik ga het gewoon openen en ik ga erin zitten.’

En zo geschiedde. Het paleis is vanwege de locatie, de omvang en de vermoedelijke kosten een van de meest omstreden projecten van Erdogan. Hoeveel het precies heeft gekost is ‘staatsgeheim’, maar kenners schatten de kosten op zeker 400 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.